Podrška postavljanju oglednog poljoprivrednog polja

0

VLASENICA – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Vlasenica podržali su početak realizacije projekta o postavljanju poljoprivrednog oglednog polja čija je ukupna vrijednost 50.000 KM.
Odlukom koja je donesena danas podržan je projekat o dodjeli dva hektara poljoprivrednog zemljišta Regionalnoj savjetodavnoj grupi iz Bratunca za postavljanje poljoprivrednog oglednog polja.

Načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Vlasenica Slaviša Mazić u izjavi za Srnu dodao je da je inicijalna vrijednost projekta 50.000 KM.

Ovaj razvojni projekta, pomogle su organizacije UNDP, „Ker internešnel“ i Karitas, a implemetira Regionalna savjetodavna grupa iz Bratunca, odnosno njenao odjeljenje u Vlasenici.

„Ogledno polje služiće za formalno i neformalno obrazovanje učenika Srednje poljoprivredne škole i Šumarskog fakulteta. U početku će na projektu raditi dva inženjera, koji neće biti na budžetu opštine niti bilo koje druge institucije, osim organizacija koje podržavaju projekat“, rekao je Mazić.

On je dodao da će na oglednom polju biti postavljena tri plastenika, od 50, 100 i 500 metara kvadratnih.

„Plastenik od 500 metara kvadratnih, koji će biti postavljen u najskorije vrijeme, najmoderniji je plastenik koji je trenutno moguće nabaviti na ovim prostorima, sa integrisanom kompjuterskom infrastrukturom, senzorima i drugom pratećom opremom“, objasnio je Mazić.

Dio oglednog polja biće rezervisan za jagodičasto i drvenasto voće, jedan dio za žitarice, a sa UNDP- om se obavljaju razgovori da se dio odgledne parcele rezerviše i za takozvano- alternativno voće.

„Oni su radili istraživanje sa Šumarskim fakultetom u Banjoj Luci i došli do zaključka da bi mogli i mi ovdje uraditi jedan ogled za alternativno voće, odnosno vrste koje treba da se zasade na produktivnom poljoprivrednom zemljištu, kao što su orah, kesten i neke druge kulture“, rekao je Mazić.

Mazić vjeruje da će u dogledno vrijeme ogledno polje u Vlasenici postati regionalni centar za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare