Podrška popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi

0

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pružiće svu potrebnu podršku popularizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Srpskoj, poručio je danas pomoćnik ministra Milan Latinović.

Latinović je na Jahorini prisustvovao Petim susretima dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske koji su okupili nekoliko stotina davalaca iz svih krajeva Srpske.

Predsjednik Skupštine republičkog Crvenog krsta Jovo Grujičić rekao je da je ponosan što ova organizacija svoj 20 rođendan proslavlja sa davaocima krvi koji, kako je istakao, spadaju u “heroje, najhumanije među humanima, jer je njihova krv poklon kojim spasavaju mnogobrojne živote”.

Generalni sekretar Crvenog krsta RS Đoko Mihajlović pohvalio je sve opštinske organizacije Crvenog krsta zbog dosadašnjih organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

“Vaša krv svakodnevno spasava živote ljudi širom svijeta i taj humani gest treba da bude prepoznat kao istinski herojski čin”, poručio je Mihajlović.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan rekla je da je prošle godine u RS prikupljeno oko 30.000 doza krvi i izrazila nadu da će se građani odazvati akcijama tokom ljeta kada su smanjene zalihe krvi, a potrebe povećane.

Ona je istakla da je zahvaljujući odličnoj saradnji Crvenog krsta i Zavoda obezbijeđena dovoljna količina krvi u svim zdravstvenim ustanovama Srpske. Prema njenim riječima, trenutno zalihe krvi su zadovoljavajuće.

Dugogodišnji davalac krvi iz Prijedora Rajko Vuković pozvao je mlade da se aktivno uključe u sve aktivnosti Crvenog krsta, posebno u dobrovoljno davanje krvi.

Predsjednik banjalučkog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Đuro Ožegović kaže da je ovaj dan i prilika da se iskaže zahvalnost za darovanu krv kojom se spasavaju životi.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić izrazio je zadovoljstvo ovim skupom na Jahorini i najavio podsticanje dobrovoljnog davalaštva krvi u toj lokalnoj zajednici.

Peti susreti dobrovoljnih davala krvi održani su na Jahorini pod motom “Svaki davalac krvi je heroj”. U umjetničkom dijelu programa, koji je organizovan za dobrovoljne davaoce, nastupilo je Kulturno-umjetničko društvo “Mladost” iz Pala i ansambl Bobana Višnjića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments