Podrška i pomoć manastiru Dobrun

0

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević posjetio je Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu i razgovarao sa bratstvom manastira, te pružio podršku u daljim aktivnostima.

Đurević je nakon razgovora sa monasima rekao da je vrlo važno očuvati vjeru pravoslavnu i oživjeti saborna mjesta okupljanja.

„Bitno je da se okupljamo oko crkava i manastira, da podržavamo svetinje koje vrše svoju veliku misiju i razvijaju ono što je danas neophodno, a to je vjera srpskog naroda. Naši monasi su manastir prije 30 godina obnovili, a star je više od šest vijekova, na šta smo posebno ponosni“, istakao je Đurević.

On je naveo da je razgovarano o projektima koji će se raditi u narednom periodu, a odnose se na infrastrukturne radove, te obnavljanje i uređenje objekata u manastirskom kompleksu.

„Nastojaćemo da pomognemo u skladu sa mogućnostima sa željom da se svi koji žive u ovom manastiru, kao i gosti osjećaju ugodno“, naglasio je Đurević.

Starješina manastira, otac Kalistrat zahvalio je načelniku na pomoći i podršci, istakavši da je bitno da opština pokazuje interesovanje za ovaj manastir koji je dokaz postojanja srpskog naroda na ovim prostorima kroz vijekove.

Monah Mihajlo podsjetio je da je manastir u ratu zatvoren i da se 2024. navršava 30 godina kako su se monasi vratili i otvorili manastir, te podsjetio na obilježavanje svih jubileja u manastirskom kompleksu.

On je rekao da je saradnja sa opštinom dobra i da je dogovorena realizacija niza projekata uz podršku načelnika.

Najveća svetinja u dobrunskoj parohiji je Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu, poznat i kao manastir Kruševo. Osnovan je u 14. vijeku, 1343. godine. Ktitor manastira je župan Pribil sa sinovima Stefanom i Petrom.

Nakon 250 godina, 1994. godine, odlukom tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja manastir je ponovo naseljen monasima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare