Podijeljeno 60 besplatnih sjemenskih paketa za proljećnu sjetvu

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U opštini Istočno Novo Sarajevo danas je podijeljeno 60 besplatnih sjemenskih paketa za proljećnu sjetvu, kao pomoć socijalno ugroženim porodicama sa područja ove lokalne zajednice.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Đokanović izjavio je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijedilo ove pakete sa sadnim materijalom za površinu od 500 metara kvadratnih.

„Vrijednost paketa je oko 250 KM, a sadrži 25 kilograma krompira, sjemena za različite povrtarske kulture, đubrivo u vrijednosti 30 KM. Rasad paradajza i paprike će stići za nekih 15 dana, kada bude vrijeme za sadnju“, naveo je Đokanović.

On je napomenuo da je Ministarstvo obezbijedilo 60 paketa, a zbog ograničenog broja i nemogućnosti da svi budu obuhvaćeni ovom akcijom, opština je ranije podijelila 70 paketa za sve koji su se prijavili.

Đokanović je dodao da je, osim ovih sjemenskih paketa, opština podijelila 47 plastenika čije montiranje je u toku, a prije petnaestak dana podijeljeno je i 30 paketa sa opremom za pčelare.

On je rekao da je trenutno otvoren poziv za pčelare sa startap paketima sa pet pčelinjih društava koji će biti podijeljeni za oko 20 pčelara, a rok za podnošenja prijava je 18. april.

Više o ovom pozivu zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj stranici opštine ili kontaktirati Udruženje pčelara „Roj“ Istočno Sarajevo.

„U proteklih 15 dana opština je pomogla 220 korisnika koji su uputili određeni zahtjev za pomoć. Tako da sve aktivnosti nastavljamo i u narednih mjesec dana, kada bi trebalo da bude završena raspodjela za drugi dio plasteničke proizvodnje, tako da će tada biti oko 270 porodica koje su dobile neki vid pomoći za razvoj poljoprivrede“, istakao je Đokanović.

On je dodao da posljednjih sedam godina na različite načine opština pomaže poljoprivrednicima, ljudi apliciraju i taj se broj stalno povećava, a zbog trenutne epidemiološke situacije više je onih koji se odlučuju za poljoprivrednu proizvodnju i zasijavanje većih površina.

Đokanović je dodao da će se, čim bude završen ovaj ciklus podjele sjemenskih paketa i plastenika, odmah krenuti u izradu plana pomoći za privredu.

„Već razmatramo određene mogućnosti kako da pomognemo privredi, malim i srednjim preduzećima u uslužnom sektoru i najkasnije do 1. maja bi trebalo da napravimo neki paket mjera“, naglasio je Đokanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare