Počinju „Vidakovićevi dani“

0

RUDO – U Rudom će večeras, u organizaciji Centra za kulturnu i prosvjetnu djelatnost „Prosvjeta“, početi kulturna manifestacija „Vidakovićevi dani kulture“ koja će trajati do nedjelje, 7. decembra, rekao je Srni direktor ovog centra Ilija Lučić.

„U 18.00 časova biće otvorena izložba slika Gradske galerije iz Rudog na kojoj će biti predstavljeni radovi, inspirisani likom i djelom Miloša Vidakovića“, rekao je Lučić.

On je naveo da će na otvaranju izložbe govoriti likovni kritičar Radomir Rašo Jagodić, regionalni koordinator „Drina-Tara prekograničnog regiona“ Predrag Marković i izvršni direktor Centra za odgovornu demokratiju „Luna“ iz Rudog Svetlana Vuković.

Na svečanoj akademiji, zakazanoj za 19.00 časova, učestvovaće književnik Matija Bećković, glumica Jelena Žigon uz pratnju umjetnice na narodnim instrumentima Bojane Peković i etno-grupa „Prosvjeta“ iz Rudog.

Sutra će biti održano književno veče na kojem će nastupiti Milica Bakrač, Milanko Borovčanin Romsok, Jovanka Stojčinović i Zoran Nedeljković. Istog dana biće predstavljene knjige Vojislava Maksimovića, Predraga Ostojića i Radomira Raše Jagodića.

U nedelju za 18.00 časova zakazano je veče folklora na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva „Romanijska luča“ Sokolac, „NJegoš“ Sjenica i „Prosvjeta“ iz Rudog.

Manifestacija „Vidakovićevi dani“ pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom, koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije „Mlada Bosna“. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments