Почиње регионална пољопривредна изложба и сајам

0

РОГАТИЦА – У Рогатици ће данас и сутра бити одржана регионална пољопривредна изложба и сајам у оквиру којих су предвиђена стручна предавања, те излагање расних грла стоке, скоруп-кајмака и традиционалних домаћих производа на локалитету Лужница, најављено је из локалне управе.

Овој традиционалној манифестацији сутра ће присуствовати и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Свечано отварање манифестације планирано је у 10.00 часова, након чега су предвиђене изјаве за новинаре и оцјењивање експоната на изложбеном простору Лужница, најављено је из ресорног министарства.

Данас од 13.00 часова стручна комисија ће оцјењивати скоруп-кајмак из властите производње у категоријама „зрели“ и „млади“, а од 16.00 часова планирано је стручно предавање за пољопривреднике у сали Скупштине општине Рогатица.

Другог дана манифестације од 7.30 часова до 9.30 часова планиран је пријем грла за изложбу, кромпира и осталих производа на изложбеном простору Лужница.

На изложби ће се у говедарству оцјењивати јунице доби преко 12 мјесеци, гравидне јунице и краве од прве до четврте лактације, појединачно од произвођача који узгаја најмање три приплодна грла.

У овчарству се оцјењују „двизице“ и приплодне овце у колекцијама од по пет грла, од произвођача који узгаја најмање 50 приплодних грла, а у козарству, јарице и приплодне козе у колекцијама од по пет грла, од произвођача који узгаја најмање 20 приплодних грла.

У коњарству стручна комисија оцјењује кобиле и пастуве појединачно.

На изложбеним штандовима, поред скоруп-кајмака, наћи ће се и сјеменски и меркантилни кромпир,те традиционални домаћи производи.

На овом сајму у Рогатици биће посебно организована продаја и откуп стоке, а за њајбоље изложене производе обезбијеђене су новчане награде.

Организатор и покровитељ 57. регионалне пољопривредне изложбе и сајма је општина Рогатица.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Општина Рогатица)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare