Počinje radni dio „Filmskog kampusa“

0

Predavanjem o temi „Koreni filmske dramaturgije i njene savremene forme“ koje će održati Srđan Koljević, scenarista i režiser, profesor dramaturgije na fakultetima dramskih umjetnosti u Beogradu i Cetinju, danas će započeti radni dio „Filmskog kampusa“, koji Kinoteka Republike Srpske organizuje od 26. do 30. maja u Palama.

U radu ovogodišnjeg „Kampusa“ učestvuju studenti sa dva univerziteta iz Republike Srpske – studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (teatrologija i žurnalistika) te studenti dramaturgije u klasi profesora Koljevića fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Cetinju.

Nakon Koljevićevog predavanja i razgovora sa studentima, koje počinje u 09:30 časova, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu Aleksandar Erdeljanović će prezentovati temu „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu (1914- 1918)“ uz projekciju vrijednih arhivskih dokumenata koja ilustruju navedenu temu.

Nakon toga, planirana je posjeta Filmskom arhivu Kinoteke Republike Srpske, gdje će, između ostalog, biti predstavljena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu“, kojom je Kinoteka Republike Srpske, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, obilježila stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata i koja se kao stalna postavka čuva u njenom fundusu.

Učesnicima „Filmskog kampusa“ biće prezentovani sadržaji Filmskog arhiva Kinoteke Republike Srpske – od bogatog filmskog fundusa do prateće filmske građe (plakati, brošure, fotografije, katalozi i sl.) i muzejski vrijedni eksponati filmske tehnike, a biće upriličene i specijalne filmske projekcije sa 35 mm filmske trake.

U večernjim časovima u 18:00 časova, u okviru Revijalnog filmskog programa, biće prikazan dokumentarno-igrani film „Slikar i beračica grožđa“ scenariste i reditelja Nikole Lorencina, učesnika „Kampusa“, koji će govoriti o ideji i nastanku ovog zanimljivog dokumentarca, koji otkriva do sada nepoznate detalje iz života poznatog slikara Save Šumanovića.

Film je na ovogodišnjem Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio nagradu Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih novinara i kritičara FIPRESCI za najbolji srpski dokumentarni film u svim takmičarskim kategorijama „za izuzetan doprinos dokumentarcu na temu kulturne i umjetničke baštine.

Nakon toga, u 20:00 časova, na programu je debitantski film Bora Draškovića „Horoskop“ iz 1969. godine, sa Milenom Dravić, Draganom Nikolićem, Mihajlom Janketićem i Josifom Tatićem u glavnim ulogama.

Drašković je za svoj debitantski film osvojio Srebrnu arenu u Puli 1969. godine, a iste godine film je nagrađen i na Filmskom festivalu u Berlinu.

Kako je i Boro Drašković, pozorišni i filmski reditelj, profesor univerziteta, počasni doktor Evropske filmske akademije, jedan od učesnika ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“ biće ovo prilika za brojne gledaoce da od autora saznaju mnogo više detalja o nastanku ovog ali i drugih njegovih filmova.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare