Počinje „Filmoteka“ u čast Dučiću

0

Projekcijom dokumentarnog filma „Dučićev povratak: oči na oba sveta“ danas će na Palama početi proljećni filmski ciklus „Filmoteke“, posvećen Svjetskom danu poezije, koji se obilježava 21. marta. Ovaj poetsko-filmski program realizuje Kinoteka Republike Srpske, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Program će početi u 18.00 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta na Palama promocijom knjige izabranih pjesama „Trnov vijenac“ Branka Brđanina Bajovića, koju je prošle godine objavilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Nakon toga u 19.00 časova biće održan i program „Filmoteke“ Jovanu Dučiću u čast, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

Dokumentarni film „Dučićev povratak – oči na oba sveta“ napravljen je u produkciji Savjeta za prenos zemnih ostataka pjesnika Jovana Dučića i Radio-televizije Republike Srpske. Snimljen je 2000. godine i prati prenos pjesnikovih zemnih ostataka iz Libertvila do sahrane u Hercegovačkoj Gračanici u rodnom Trebinju.

Prema ideji Rajka Petrova Noga, scenario za film napisao je Branko Brđanin, a režiju potpisuje Milovan Pandurević. Film je nagrađen specijalnom nagradom za režiju na Međunarodnom filmskom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi 2001. godine.

Jovan Dučić rođen je u Trebinju 1871. godine, a umro je u Americi 1943. godine, gdje je i sahranjen u porti manastira Sveti Sava u Libertvilu. Školovao se u rodnom Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Somboru, a potom u Ženevi i Parizu.

Službovao je kao učitelj u Somboru, Bijeljini, Mostaru, Žitomisliću, a kao diplomata Srbije i Kraljevine Jugoslavije od Beograda, Carigrada, Sofije, Rima, Atine, Kaira, Madrida, Bukurešta do Lisabona.

Uoči njemačke invazije i okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine otišao je u SAD, gdje je i umro 1943. godine.

Zemni ostaci pjesnika preneseni su u Trebinje 22. oktobra 2000. godine i sahranjeni u Hercegovačkoj Gračanici, što je bila i posljednja pjesnikova želja. Na taj način Dučić je, nakon 57 godina, našao vječni pokoj u otadžbini – na trebinjskoj Crkvini, u novosagrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, čiji je ktitor Branko Tupanjac, američki biznismen hercegovačkog porijekla.

Naredni program „Filmoteke“ biće održan u aprilu.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare