Počinje kampanja informisanja o zaštititi imovinskih prava Srba u FBiH

0

BEOGRAD – Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da svaki Srbin porijeklom iz Federacije BiH /FBiH/ ili njegov potomak može da kontaktira Kancelariju za besplatnu pravnu pomoć koju je osnovala Republika Srpska i da se obavijesti o svojim pravima, ali i da ovlasti ovu kancelariju da ga zastupa i štiti njegova imovinska prava.

„Sve što je rat doneo, izgnanstvo, patnje ne možemo ispraviti, ali se danas u miru protiv nepravde možemo i moramo izboriti. Nepravda je oduzeti nekome imovinu, a da on o tome ne zna ništa ili da bude izbrisan“, istakao je Gujon na konferenciji za novinare u Beogradu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem.

Navodeći da su imovinski odnosi osnov u 21. vijeku, Gujon i Cicović su zajednički najavili početak kampanje informisanja i preko medija, u okviru zajedničke akcije Srbije i Republike Srpske na zaštiti imovine Srba u FBiH.

Srbi porijeklom iz FBiH gdje god živjeli biće informisani putem medija kako da sačuvaju svoju imovinu u FBiH i ne ostanu bez nje zbog netransparentne harmonizacije koja se sprovodi u tom entitetu.

Gujon je rekao na konferenciji za novinare da je zabrinjavajuća tema i rizik da Srbi porijeklom iz FBiH ostanu bez ikakvog prava zbog usklađivanja katastra u tom entitetu, a da nisu ni obaviješteni.

On je napomenuo da se pozivi za usklađivanje objavljuju samo u Službenom glasniku BiH i putem pojedinih federalnih medija u Sarajevu i Mostaru, koji nisu dostupni Srbima koji žive u svijetu.

„Postoji rizik da pravi vlasnik prava na imovinu bude izbrisan, a imovina pređe na opštinu, a nekad i neko ko je koristi može da se upiše kao `vlasnik`“, rekao je Gujon.

On je dodao da očekuje saradnju i podršku srpskih medija i u dijaspori da bi se što veći broj Srba iz FBiH upoznao o svojim imovinskim pravima, te ocijenio da su Srpska i Srbija na vrijeme reagovale, kao i da ljudi mogu da se jave čak i kada se probije rok od 60 dana od objavljivanja poziva za upis vlasništva u Službenom glasniku BiH.

Gujon je podsjetio na pet koraka koji se sprovode, odnosno obavještavanje putem ambasada i konzulata Srbije, preko svih udruženja Srba, zatim eparhija SPC u dijaspori, kao i putem društvenih mreža.

„Danas se pokreće i kampanja putem medija, jer su mediji gledani, slušani i čitani u svetu. Potrebno je da se što više čuju među našim narodom u svetu“, rekao je Gujon, koji je dodao da će RTS napraviti spot koji će se emitovati 30 dana.

Gujon je rekao da je Republika Srpska na lično obavještavanje potrošila samo na poštanske marke oko četiri miliona KM.

On je podsjetio na akciju Srbije na otvaranju srpskih škola u dijaspori, kako bi srpska djeca učila srpski jezik, te da postoji i ideje o ekonomskom osnaživanju Srba van Srbije, kao što je stočarstvo i pčelarstvo za Srbe u FBiH.

Cicović je izrazio zahvalnost institucijama Srbije i Srpske koje su se angažovale kako bi se pomoglo u zaštiti imovine Srba u FBiH, kao i medijima, te istakao da Srpska i Srbija vode zajedničku akciju, jer je postupak usklađivanja podataka u FBiH aspolutno netransparentan.

On je rekao da ova zajednička kampanja na očuvanju imovine Srba u FBiH ima za cilj da putem društvenih mreža, diplomatsko-konzuarnih predstavništava, srpske crkve u svijetu, obavijesti što više Srba u Srpskoj, Srbiji i svijetu o postupku usklađivanja katastra i zemljišnih knjiga u FBiH.

Cicović je naveo da se, za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj obavještavanje vlasnika vrši lično i da je aktivnost usmjerena na osnivanje katastra nepokretnosti kao jedinstvene evidencije i prava nad nepokretnostima, a u FBiH se vrši takozvana harmonizacija i ostaje dualna evidencija nekretnina i u zemljišnim knjigama i u katastru.

„Najveća prepreka je što se poziv na upis vlasništva ne šalje lično, nego preko Službenog glasnika BiH i lokalnih medija, koji nisu dostupni izbjeglim licima“, rekao je Cicović, dok se u Srpskoj pozivi šalju lično svima bez obzira na nacionalnost – i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ da obezbijedi stručnu i pravnu pomoć izbjeglim licima iz FBiH u vezi sa njihovom imovinom, te podsjetio da oko 400.000 Srba i dalje polažu pravo na nepokretnosti u BiH.

Cicović je napomenuo da je u FBiH živjelo 541.000 Srba po popisu iz 1991. godine, a cilj ovih aktivnosti na informisanju je da se tim licima pomogne da ostvare svoja prava i budu informisani i upisani kao vlasnici svoje imovine.

Prema njegovim riječima, ako bi svaka imovina Srba u FBiH vrijedila jedan evro, to iznosi oko osam milijardi evra vrijednosti njihove imovine, te istakao da će informisanje o imovinski pravima biti dostupno za sve ljude iz FBiH, ne samo Srbe.

Nakon svih ovih aktivnosti na dan 10. avgusta, dodao je on, kancelarije za stručnu i pravnu pomoć su postupale po zahtjevima i ukupno je riješe 4.447 zahtjeva, od čega najviše u Bijeljini 1.076.

„Vjerujem, imajući u vidu činjenicu da je pravo na imovinu nešto što ne treba da se uskraćuje na način kako se uskraćuje rokovima i oglasima, da ćemo ovom zajedničkom kampanjom Srbije i Srpske na zaštiti imovine Srba u FBiH doći do svakog Srbina porijeklom iz FBiH i do njihovim potomaka“, rekao je on.

On je dodao da će se tako oni obavijestiti o svakom postupku usklađivanja podataka o nekretninam katastra i zemljišnih knjiga u FBiH i mogućnosti besplatne pravne pomoći u područnim jedinicama RUGIPP.

Kancelarije za pravnu pomoć postoje u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a građani se mogu javiti u bilo koju područnu jedinicu RUGIPP-a i ostaviti svoje podatke i kontaktiraće ih pravnici.

Cicović je pozvao sve zainteresovane građane da se jave na telefone 00387 55 490 940 i i mejlom pravnapomoc.banjaluka@rgurs.rs.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments