Počinje festival „Prvi kadar“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Tokom Sedmog međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma „Prvi kadar“, koji će večeras biti otvoren u Istočnom Sarajevu, do 31. oktobra biće prikazano više od 50 filmova iz 13 zemalja.

Glavne odrednice Festivala su šest takmičarskih selekcija, revija domaćeg igranog filma, svjetski animirani filmovi, filmski kampus art dokumentarca, DokiMasterKlas, Kids fest i specijalne projekcije.

Na Festivalu učestvuju filmovi iz Italije, Belgije, Finske, Čilea, Švajcarske, Litvanije, Španije, Velike Britanije, Benina, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske.

Organizator Festivala, čiji je moto „Prvi kadar – vizir stvarnosti“, Forum teatar iz Istočnog Sarajeva najavljuje da će „Vizir stvarnosti“ ove godine „otkriti fantastične pejzaže ljudskih života od Amerike, Afrike, Litvanije, Španije, do naših prostora“.

„Prvi kadar – vizir stvarnosti“ biće u znaku broja sedam, koji simboliše filmsku umjetnost, ističući doprinos festivala njenom razvoju u BiH i regionu“, izjavila je Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić–Štifanić.

Štifanićeva, koja je i filmski i televizijski producent, navela je da „Prvi kadar“ u sintezi različitih filmskih formi i izražaja, na poseban način doprinosi razvoju domaće kinematografije, ali prije svega edukaciji mlade filmske publike i ponovnom oživljavanju bioskopskog života u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, takmičarski program Festivala podijeljen je u šest selekcija, u kojima će biti prikazano po sedam filmova.

Ona je navela da posebna selekcija „Traganje“ egzistira od prošle godine sa idejom da se promovišu domaći mladi filmski autori, studenti filmskih akademija i autori čiji je pristup filmu eksperimentalni, kroz traganje i istraživanje filmskih izraza.

Filmove će ocjenjivati međunarodni žiri, kojim će predsjedavati Dragan Elčić, režiser iz Srbije i članovi prošlogodišnji pobjednici Rami A. Kac, režiser iz Izraela i Marko Kostić, režiser i filmski kritičar iz Srbije, kao i žiri novinara u sastavu Vesko Kadić, režiser i filmski kritičar, predsjednik žirija i članovi, književnik i novinar Nedeljko Zelenović i novinar Ognjen Begović.

Festival i ove godine nudi niz pratećih programa – Svjetski dan animiranog filma sa projekcijom domaćeg animiranog filma „Stepenište“, Projekcije animiranih filmova ASIFE BiH, Specijalne projekcije, sedmodnevni Filmski kampus art dokumentarca „U prvom kadru“, DokiMasterKlas, dječiji filmski program Kids fest i Revija domaćeg igranog filma „Dođi u bioskop!“.

Ove godine publika u Istočnom Sarajevu imaće priliku da premijerno vidi filmove „Crna Zorica“, „Vir“ i „LJubav dolazi kasnije“, nagrađene na brojnim svjetskim filmskim festivalima

„Savjet festivala odlučio je da se ove godine Plaketa `Filmska klapa` za doprinos razvoju festivala i filmske umjetnosti u BiH dodijeli Berinu Tuzliću i Vladimiru LJevaru, za dosadašnju saradnju i pomoć prilikom realizacije programskih aktivnosti Festivala“, najavila je Mitrić-Štifanić.

 

Otvaranje počinje u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. U okviru ceremonije biće otvorena izložba umjetničke fotografije „Foto vizure“ Gorana Kukića i u „Prvom kadru“.

Festival će otvoriti igrani film „Crna Zorica“, moderna bajka u režiji Hristine Hadžiharalambus i Radoslava Pavkovića sa Branislavom Trifunovićem, LJumom Penov, Mirjanom Karanović, Nikolom Pejakovićem, Mišom Janketićem i Zoranom Cvijanovićem u naslovnim ulogama

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Istočna Ilidža.

Sponzori Festivala su opština Istočno Novo Sarajevo i „Sberbanka“, a prijatelji ove filmske manifestacije su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i „Sarajevo–gas“ Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare