Počeo upis u biblioteku za narednu godinu

0

Narodna biblioteka Pale počela je sa učlanjivanjem za narednu godinu, a, osim obogaćenog knjižnog fonda, za članove biblioteke pripremljene su nove plastificirane članske kartice, rekao je Srni direktor ove ustanove Bojan Čvoro.

„Iako je pandemija virusa korona uticala na ljude da se malo više okrenu knjizi nego u ranijem periodu, mi smo zadovoljni jer je za 150 odsto povećan broj članova. Povećan je i broj upisanih učenika osnovne škole, kao i studenata“, rekao je Čvoro.

Prema njegovim riječima, za djecu je bitno da od malena uče da čitaju, da im se stvori navika da dolaze u biblioteku kako bi istražili razne oblasti, upoznali kroz knjigu određene događaje, te da obogaćuju svoj vokabular.

Čvoro je istakao da će Narodna biblioteka Pale nakon praznika dodijeliti prigodne nagrade najaktivnijim starijim i mlađim zaljubljenicima u pisanu riječ.

On je naveo da je nabavljen aparat za plastificiranje članskih kartica, te da cijena članarima ostaje na nivu prošlogodišnje i iznosi 10 KM za građane, dok je besplatna za djecu poginulih boraca, nezaposlene sa evidencije lokalnog Zavoda za zapošljavanje, te djecu prvih i drugih razreda osnovne škole.

Čvoro je naglasio da je za nepunih godinu dana kada je došao na čelo biblioteke, uspio podići čitanost, nabaviti knjige, oplemeniti fond, te se nada da će problem nedostatka prostora riješiti naredne godine.

On je dodao da su primili četiri pripravnika koji su ušli u sistem rada biblioteke, te pozivaju članove i provjeravaju koliko su zadovoljni uslugom.

Čvoro je naveo da će novo radno vrijeme biblioteke ponedjeljkom, srijedom i petkom biti do 19.00 časova, a utorkom i četvrtkom od 8.00 do 16.00 časova.

Povodom obilježavanja 100 godina ove biblioteke sljedeće godine, Čvoro je naveo da imaju mnogo toga u planu, ali da sve zavisi od situacije sa virusom korona.

„Ako dozvole uslovi, biće centralna manifestacija gdje bi gost bio Matija Bećković, u fazi smo pregovora sa književnikom. Planiramo održati i dvije promocije knjiga koje ćemo izdati, jedna je Saše Kneževića, a duga kapitalno djelo u vezi sa Prvim svjetskim ratom“, rekao je Čvoro.

On je dodao da je u planu održavanje i nekoliko duhovnih večeri, a u blizini se nalazi i manastir Ozarkovići i iguman Georgije koji je dobar propovijednik, čije bi besjede i tumačenja zapisivali i probali objaviti.

S obzirom na to da se Narodna biblioteka od 2013. godine bavi izdavaštvom, Čvoro kaže da se po statutu mogu baviti distribucijom knjige tako da i to imaju u planu gdje bi osnovali posebno odjeljenje za distribuciju.

„To nam ulazi u opis posla. Razmišljamo o tim stvarima, i povezali bi se sa
izdavačima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji“, rekao je Čvoro.

Narodna biblioteka Pale je istorijski sljedbenik Narodne knjižice i čitaonice osnovane 12. januara 1921. godine, u jednoj privatnoj zgradi na Palama.

Biblioteka se danas nalazi u zgradi Kulturnog centra Pale, na drugom spratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare