Počeo „Ljetni filmski kampus“

0

U okviru pratećeg programa manifestacije „Dani Kinoteke Republike Srpske“ na Palama je počeo „LJetni filmski kampus“ tokom kojeg će biti predstavljen Arhiv Kinoteke i iskustva u oblasti filmske produkcije. Kampus je otvorio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović koji je govorio o značaju filmskog arhiva.

Studentima i ostalim učesnicima Kampusa biće predstavljen način rada u filmskom arhivu, građa koju čuva Kinoteka RS i prateći filmski materijal, te stalna postavka muzejskih eksponata, rekla je Srni urednik programa Kinoteke Republike Srpske Jadranka Pandurević.

Predavanja o filmskim temama održaće univerzitetski profesori Marko Babac, Milivoje Unković i Branko Brđanin.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske Kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović predstaviće svoj dokumentarni film o životu i djelu kralja Petra Prvog Karađorđevića,a docent Goran Dujaković predstaviće studentske filmove sa Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević govoriće o režiji filma u ekstremnim uslovima, nakon čega će biti predstavljeni njegovi dokumentarni filmove „Amputirci“ i „Suvenir“, koji su nastali u ratu.

U radu Filmskog kampusa učestvuju studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke sa profesorima, studenti Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu i srednjoškolci-gimnazijalci kojima su umjetnički smjerovi dalje opredjeljenje u obrazovanju.

Kampus će trajati do 29.juna, a održava se u prostorijama Arhiva „Kinoteke Republike Srpske“ u paljanskom naselju Jahorinski Potok.

U Kulturnom centru Pale sinoć je svečano otvorena manifestacija „Dani Kinoteke Republike Srpske“, kojom će biti obilježeno 20 godina postojanja filmskog arhiva Srpske.

Manifestacija će trajati do 29.juna, a u Kulturnom centru biće prikazana revija srpskog dokumentarnog i igranog filma, i to 15 dokumentarnih i tri igrana filma srpske produkcije.

(www.palelive.com / Srna / foto: Radoslav Zelenović)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments