Počeo prvi „Trebević eko-fest“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na prostoru Sportsko-rekreativnog centra „Brus“ na Trebeviću danas je počela manifestacija „Trebević eko-fest“, koju organizuju turističke organizacije gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo i Udruženje „Trebeko“.

Direktor „Trebević eko-festa“ Željko Antonić rekao je da je Festival osmišljen s ciljem promovisanja turističkih potencijala ovog izletišta, skretanja pažnje na planinu Trebević i na njenu revitalizaciju.

„Ovo je multidisciplinarni projekat koji objedinjuje nekoliko segmenata – životnu sredinu, sport i kulturu“, rekao je Antonić i dodao da je za dva dana trajanja festivala pripremljen raznovrsni program od eko-bazara koji je mali sajam zdravih domaćih proizvoda, sportskih događaja i obimnog muzičkog programa.

Antonić je naglasio da na ovaj način žele da privuku ljude da dođu i vide kako je dobar osjećaj boraviti na planini, uz dobar muzički i sportski program.

On je rekao da je Festival nastao kao spoj težnje da se prenese poruka o neophodnosti zaštite životne sredine, kao najbitnijeg elementa kvaliteta ljudskog življenja.

Antonić je naveo da će u okviru festivala nastupiti muzički bendovi iz Sarajeva, Beograda, Zagreba, te di-džejevi.

Prema njegovim riječima, tokom trajanja Festivala za posjetioce iz Sarajeva obezbijeđena je vanredna autobuska linija.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić istakao je značaj ovog festivala jer je Trebević jedno od najvećih izletišta na području grada Istočno Sarajevo.

Tošić je naglasio da su organizatori Festivala uvezali i ekologiju i sport i kulturne događaje, koji će privući veliki broj posjetilaca.

„Vjerujem da će Festival imati veliki odjek u regionu i da će sa Trebevića biti poslata dobra slika, a sve s ciljem promocije planine i grada Istočno Sarajevo“, istakao je Tošić.

Predsjednik Sekcije kućne radinosti „Bosiljak“ iz Mokrog Dragica Bozalo
istakla je da su danas izloženi ručni radovi od heklanja, pletenja, veza, do dekupaža.

Bozalo je naglasila da se u ovoj sekciji bave i proizvodnjom eko-hrane i pića, a najviše je zastupljena šumska kupina od koje prave najviše proizvoda.

„Za nas je veoma značajno da možemo negdje da izložimo i prodajemo svoje proizvode“, dodala je ona.

Festival su podržali gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, te opštine Stari Grad, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ali i brojne domaće i međunarodne organizacije, a ostvarena je i dobra saradnja sa Evropskim omladinskim olimpijskim festivalom /Ejof/, koji je i prijatelj „Trebević eko-festa“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare