Počeo otkup mlijeka

0

VIŠEGRAD – Mljekara „Pađeni“ iz Bileće počela je otkup mlijeka od proizvođača sa područja Višegrada, a za subvencije proizvođačima opština Višegrad izdvojila je 14.000 KM.Načelnik opštinskog Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Ana Bogdanović rekla je da je odlukom o podsticajima u poljoprivredi, kao i prošle godine, predviđeno 100.000 KM.

„S obzirom da je mljekara `Pađeni` počela sa otkupom mlijeka na području opštine Višegrad i da već imamo korisnike koji predaju mlijeko, opština Višegrad daje 0,10 KM na svaki predati litar mlijeka, a finansiraće i 50 odsto troškova koje korisnici imaju za kupovinu mliječnih kartona za sva muzna grla“, navela je Bogdanovićeva.

Ona je dodala da je ovo od velikog značaja za sve proizvođačeda se uključe u otkup mlijeka jer resorno ministarstvo Republike Srpske daje 0,25 KM i opština 0,10 KM za svaki litar mlijeka.

Referent za otkup mlijeka Mljekare „Pađeni“ Božidar Zoranović rekao je da su ugovorene količine mlijeka od 100 do 150 litara dnevno.
„Prosječna cijena mlijeka koju mi plaćamo je od 0,50 KM do 0,60 KM. Za mlijeko koje je ekstra kvaliteta država daje podsticaj 0,25 KM po litru“, dodao je Zoranović.

On je naveo da Mljekara „Pađeni“ redovno isplaćuje proizvođače mlijeka.

Prozvođač mlijeka Radmila Ilić rekla je da s obzirom na nezaposlenost ovo može biti velika šansa za mnoga domaćinstva i podstrek za porodice da se vrate na svoja napuštena imanja na selu.

Proizvođač Mladena Trifković rekla je da otkup mlijeka znači mnogo i da je zadovoljna mljekarom koja vrši otkup.

Podsticaji i za proizvođače mlijeka

 

VIŠEGRAD – Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su na današnjem zasjedanju Odluku o podsticaju poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu, sa ciljem razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, a novina je da su podsticaji predviđeni i za proizvođače mlijeka.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je u saradnji sa mljekarom Pađeni iz Bileće, Poljoprivrednom zadrugom Višegrad i opštinom Višegrad, od prije nekoliko dana krenuo otkup mlijeka, a da će opština subvencionisati sa po 0,10 KM svaki predati litar mlijeka.

„U drugom tromesječju ove godine imaćemo podsticaj od 0,25 KM. Za ovu vrstu podsticaja u budžetu opštine Višegrad predviđeno je 14.000 KM, a podsticaj će podrazumijevati i ostale troškove koji nastanu, a sve vezano za otkup mlijeka“, naveo je Đurević.

On je istakao da je usvojena i Odluka o izmjeni dijela poslovnika koja podrazumijeva sankcionisanje neprimjerenog ponašanja odbornika koji ometaju rad skupštine.

„Tom odlukom predviđeno je da se od ukupnog mjesečnog odborničkog dodatka sa 50 odsto sankcioniše onaj odbornik koji se ne pridržava poslovnika i pravila u radu skupštine, a ta sredstva će biti uplaćena na poseban račun koja će biti korišten dodatno za podsticaj nataliteta“, napomenuo je Đurević.

Šef kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je da je na sjednici usvojena Odluka o izmjeni dijela poslovnika koja tretira finansijsko kažnjavanje nepoštovanja poslovnika.

„Čekamo već dvije i po godine da opozicija počne da poštuje taj poslovnik, ali nakon upornih kršenja poslovnika i narušavanja rada, pri čemu ekstreman slučaj bio blokiranje rada skupštine na više od četiri sata i nedopuštanje da se izađe za govornicu, morali smo da preduzmemo i ovu mjeru, a to je i jedini način koji smo mogli da uvrstimo“, istakao je Andrić.

On je dodao da je osim usmjenih mjera, opomena i mjera oduzimanja riječi, već postojeća mjera isključenja sa sjednice dopunjena sa oduzimanjem 50 odsto mjesečnog odborničkog dodatka za svako isključenje.

On je naglasio da je Srpsko vojničko groblje na Megdanu proglašeno od posebnog lokalnog interesa, kako bi bilo izdvojeno u odnosu na druga groblja na teritoriji opštine Višegrad.

Ovom odlukom ono će dobiti izdvojeno mjesto, pažnju i mogućnost da se drugačije finansira njegovo uređenje, jer je to najmanje što možemo da učinimo za one koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i našu sadašnjost“, naveo je Andrić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare