Počeo ciklus “literatura i film”

0

Projekcijom filma “Frankenštajn” DŽejmsa Vejla iz 1931. godine, Kinoteka Republike Srpske sinoć je u Palama započela ciklus klasika filmske umjetnosti pod nazivom “Literatura i film”.


Direktor Kinoteke Milovan Pandurević rekao je da je riječ o filmovima snimljenim 30-ih godina prošlog vijeka, koji važe za remek djela filmske umjetnosti.

“Zanimljivo je da se u to vrijeme film definisao kao posebna umjetnost, težeći da artikuliše svoj izraz i da, na neki način, pobjegne od literature, pozorišta i drugih umjetnosti”, rekao je Pandurević.

Prema njegovim riječima, veliki filmovi vezani su za veliku literaturu zbog čega se i današnji filmovi sve više vraćaju literaturi.

On je napomenuo da Kinoteka Republike Srpske ima stalni program “Filmoteke”, koji je već prepoznatljiv i prikazuje se u mnogim gradovima Republike Srpske.

“Obaveza Kinoteke je da pokaže ovakve filmove, jer se na neki način bavi i muzeološkom djelatnošću”, istakao je Pandurević.

Zanimljivo je, kaže Pandurević, što je literatura bila predložak za ove filmove i što su autori Engleskinje koje su napisale remek dijela literature po kojima su snimljeni ovi filmovi.

On je rekao da Kinoteka planira da pripremi i ciklus – film i pozorište, film i slikarstvo, a možda i ciklus film i hrišćanstvo.

“Za ovu godinu Kinoteka ima velike ambicije da pripremi ovaj program i on će biti prikazivan ne samo na Palama, već i u Banjaluci, Trebinju, Doboju, Foči i drugim gradovima”, rekao je Pandurević.

U okviru ciklusa “Literatura i film” biće prikazani i filmovi “Orkanski visovi” Vilijama Vajlera iz 1939. i “Rebeka” Alfreda Hičkoka iz 1940. godine.

Riječ je o izuzetno uspjelim filmskim adaptacijama istoimenih romana britanskih književnica Meri Šeli, Emili Bronte i Dafni di Morije, čiji su romani, osim brojnih izdanja u ediciji svjetskih bestselera, doživjeli i mnoge filmske, televizijske i pozorišne adaptacije.

Program se održava u Art galariji “G3” na Palama, kojoj se direktor Kinoteke zahvalio za ustupljeni prostor.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments