Počeo 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni festival malih scena i monodrame, na kojem će biti igrane po tri monodrame i predstave pozorišta iz BiH, počeo je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, uz ograničen broj posjetilaca i pridržavanje epidemioloških mjera.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković izjavila je da je dvadesetpetogodišnja tradicija održavanja ovog festivala značajno priznanje kulturnim stvaraocima Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo za istrajnost u njegovanju pozorišne umjetnosti.

„Ako znamo da je ovaj festival nastao u vrijeme kada je našem narodu bilo izuzetno teško, i u to ratno vrijeme, prkoseći strahu gajio dušu i njegovao duh naroda slaveći život, onda ne iznenađuje da je i ove godine zasijao u punom sjaju, u nešto drugačijem obliku prilagođenom trenutnoj epidemiološkoj situaciji“, rekla je Đakovićeva novinarima.

Ona je istakla da, ako se ima u vidu da je ovo jedan od festivala pozorišne umjetnosti koji je značajna karika u doprinosu razvoja kulturnog života u Republici Srpskoj, ne samo u gradu Istočno Sarajevo, onda i ne čudi da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sve ove godine uz festival i da mu pruža značajnu finansijsku podršku.

„Uvjerena sam da ta podrška neće izostati ni u budućim godinama, jer ono što ima toliku tradiciju i što je uspjelo da preživi i one najnesrećnije okolnosti, zaslužuje pažnju svih nas“, rekla je Đakovićeva.

Ona je čestitala organizatoru, rukovodstvu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo koje je pokazalo da ima znanje i sposobnost da organizuje jedan ovako respektabilan festival i da održi njegov kontinuitet i u vremenima koja nisu najsjajnija.

Selektor Festivala LJubo Božović istakao je da festival traje tri dana i da je odabrao predstave i monodrame tri najbolja domaća pozorišta.

„Kao selektor sam gledao da budu aktuelne, ovovremene i mislim da će svako uspjeti da pronađe nešto za sebe“, rekao je Božović.

Direktor Festivala Mladen Janković izjavio je da nije bilo lako ovako značajnu manifestaciju održati u teškim pandemijskim okolnostima, ali je Organizacioni odbor jednoglasno donio odluku da ne smiju odustati i da kultura u Istočnom Sarajevu ne smije da stane.

„Kultura nam je vrlo važna, nasušna duhovna potreba, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Poštujući sve epidemiološke mjere odlučili smo da program bude kraći, te je broj posjetilaca u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo ograničen“, istakao je Janković.

On je napomenuo da su se kao organizatori, potrudili da obezbijede i onlajn prenos putem platformi „Fejsbuk“ i „Jutjub“ u HD rezoluciji za vjernu publiku koja, kako kaže, nažalost, večeras i narednih večeri neće moći da prisustvuje izvođenju predstava.

„Dali smo značaj našoj publici na taj način, što smo omogućili da prvi put daju svoj glas i učestvuju u izboru najbolje predstave i monodrame ovogodišnjeg festivala“, napomenuo je Janković.

Festival je otvorila Đurđe Vukašinović autorskim projektom „Edit Pjaf“, te istakla da nije prvi put u Istočnom Sarajevu, ali jeste na ovom festivalu.

„Odlučila sam da napravim kabaretsku verziju predstave kako bih mogla da doprem do publike i u ovim uslovima u kojima smo se svi našli“, istakla je Vukašinovićeva.

Večeras od 20.00 časova predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom „Savršen proizvod“, u režiji Miroljuba Mijatovića, a u kojoj igraju Anđela Ilić Šljiko, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

U pratećem programu je i izložba 25 godina festivala, a sutra će u 17.00 časova biti upriličena i promocija knjige „Teatrološka bilježnica“ čiji je autor Rade Simović.

Od 18.00 časova na programu 25. Festivala je monodrama „Ima neka tajna veza“, u kojoj igra Milan Dimić, a u 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Tuzle predstavom „Putovanje“ u režiji Midhata Kušljugića, koji i igra u njoj, kao i Remira Osmanović i Milenko Iliktarević.

Posljednjeg dana festivala u petak, 18. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama „Zašto baš on“, u kojoj režira i igra Jelica Kovačević, a od 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske predstavom „Izgubljeni u Bruklinu“, u režiji Vladimira Đorđevića, koji i igra u njoj sa Željkom Erkićem.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija Festivala je Rade Simović, a članovi reditelj Vitomir Mitrić, teatrolog Zoran Todorović i književnik Nedeljko Zelenović.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj su Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, televizije „Elta“, BN, BHT, BH radio jedan, te „Blic“.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare