Почело засједање, БиХ представљају министар Шеранић, Вујић и Љубићева

0

ЖЕНЕВА – У Женеви је почело засједање 77. Свјетске здравствене скупштине о теми „Све за здравље, здравље за све“, а БиХ представљају министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, стални представник БиХ при УН и осталим међународним организацијама у Женеви Бојан Вујић и његов замјеник Луција Љубић.

Велики број владиних званичника, стручњака за глобално здравље и заговорника из цијелог свијета учествују на овом скупу, који траје до 1. јуна, како би расправљали, преговарали и доносили одлуке о најхитнијим и горућим глобалним здравственим проблемима.

Од овог засједања се очекује да постави нове амбиције државама чланицама и Свјетске здравствене организације у области климатских промјена и здравља усвајањем посебне Резолуције о климатским промјенама и здрављу, као и 14. општег програма рада Свјетске здравствене организације за период 2025-2028. с одговором на климатске промјене, као један од шест кључних стратешких циљева.

На овом скупу разговараће се и о низу глобалних здравствених питања: борба против д‌јечије парализе, маларији, ХИВ-у и другим болестима, повећање приступа универзалној здравственој заштити и имунизацији – сузбијање растуће антимикробне отпорности, те осигуравање бољих исхода здравља мајки и репродуктивног здравља.

У току засједања Скупштине, државе чланице имају задатак постићи правно обвезујуће споразуме о будућој сурадњи, ​​како би спријечиле будуће пандемије и боље одговориле на њих.

Званичници Свјетске здравствене организације представиће планове за свој програм рада за наредне четири године и упутити позив земљама да финансирају тај рад кроз нови механизам финансирања.

Ова скупштина је највише тијело Свјетске здравствене организације које доноси одлуке, а одговорно је за утврђивање политика, именовање главног директора, надзор над финансијама и одобравање буџета.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare