Počeli radovi na uređenju pećine Orlovača

0

Na lokaciji pećine Orlovača kod Pala počela je realizacija projekta uređenja pećinske infrastrukture i okoline, za koji je Vlada Italije izdvojila 75.000 evra.
„Osim infrastrukturnih radova, planirana je i izgradnja kućice, koja će biti opremljena za vodičku službu, kao i za eksponate i suvenire, koji će turisti moći da kupe“, rekao je danas Srni stručni saradnik za kulturno-istorijska i privredna dobra pećine „Orlovača“ Mladen Samardžić.

Prema njegovim riječima, planirano je uređenje staze, koja će služiti za lakši prilaz pećini, kao i postavljanje bezbjednosnih mreža na stijene zbog krunjenja kamenja.

Pećina Orlovača nalazi se na brdu Orlovača, u selu Sumbulovac, opština Pale. Ukupna dužina istraženih pećinskih kanala iznosi oko 2 500 metara, dok je za turističke posjete dostupan dio kanala od 560 metara.

Na teritoriji opštine Pale, u zaseoku Vrelo kod Mokrog, nalazi se i pećina na izvoru Mokranjske Miljacke, koja je nedavno i zvanično proglašena najdužom u BiH.

Pećina na izvoru Mokranjske Miljacke pruža mogućnosti za razvoj ekstremnog /avanturističkog/ turizma, koji je sve popularniji.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare