Počela vakcinacija u Univerzitetskoj bolnici Foča

0

FOČA – Vakcinacijom 40 zdravstvenih radnika ruskom vakcinom protiv virusa korona „sputnjik ve“ danas je počela imunizacija i u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Prioritet su imali zdravstveni radnici kovid odjeljenja koji su u najvećem riziku od zaraze virusom korona.

Prvu dozu ruske vakcine protiv virusa korona primila je specijalista za plućne bolesti Ana Vladičić, koja je na svojoj koži osjetila posljedice kovida 19.

„Preležala sam koronu u oktobru prošle godine, imam antitijela, ali smatram da je vakcinacija prijeko potrebna da bismo se svi zaštitili. Preporučila bih svim građanima Srpske da se vakcinišu“, rekla je Vladičićeva.

Među ljekarima koji su skoro godinu dana na prvoj liniji fronta protiv virusa korona su i hirurg Velibor Simetić i internista-kardiolog Slađana Popović.

„Vakcinisao sam se i smatram da svi ljekari i građani Srpske trebaju da se vakcinišu. To je naša dužnost i obaveza“, naveo je Simetić.

Popovićeva je istakla da niko nema razloga da se plaši vakcine jer, kako navodi, nema neželjenih dejstava.

„Lijeka nemamo, a ovo je jedini način da se zaštitimo i borimo sa virusom“, kaže Popovićeva.

Zdravstveni radnici u Foči obučeni su za vakcinaciju „sputnjikom ve“, koja se odvija prema ranije utvrđenom planu i rasporedu, a sve pod nadzorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Epidemiolog Instituta Biljana Mijović rekla je da se ovom vakcinom ne unosi prouzrokovač virusa, kao kod kineske vakcine.

„Nego se na nosaču na drugom virusu unosi gen za proizvodnju tog ključnog proteina koji pomaže sars virusu da uđe u naše ćelije, tako da nakon ulaska u naš organizam vrlo brzo počinju da se stvaraju antitijela na taj protein, kao i ćelije pamćenja koje pomažu antitijelima da se borimo sa eventualnim ulaskom virusa u naš organizam“, pojasnila je Mijovićeva.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić, koji je zajedno sa kolegama primio rusku vakcinu, imunizaciju smatra civilizacijskim iskorakom i najefikasnijim načinom borbe protiv opakog virusa.

„Mislim da je ovo početak nečega što svakako treba da se nastavi u budućnosti, da svi trebaju da dobiju vakcinu jer je vakcinacija nešto što je svima nama potrebno“, rekao je Marić.

Revakcinacija zdravstvenih radnika koji su danas primili prvu dozu vakcine „sputnjik ve“ planirana je za 21 dan.

Ranije je dio ljekara Univerzitetske bolnice u Foči vakcinisan u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare