Počela testiranja studenata i radnika koji putuju van Srpske

0

FOČA – Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo Srpske u Foči počeo je uzimanje uzoraka za testiranje na virus korona od studenata i radnika iz regije Stara Hercegovina koji studiraju, odnosno rade van Srpske, a opštinski Štab za vanredne situacije ustupio je Institutu prostorije za taj posao.

Cijena testiranja je 200 KM, s tim što će odlukom Vlade troškove za studente snositi solidarno građani Srpske, odnosno usluga će se plaćati iz republičkog budžeta, dok će radnici sami snositi troškove.

Opštinski Štab je donio odluku da je od danas radno vrijeme za sve objekte koji imaju dozvolu da rade od 7.00 do 21.00 čas, s obzirom na to da u 22.00 počinje policijski sat.

Na sjednici Štaba je rečeno da se ugostitelji i frizeri, kao i ostali subjekti kojima je popuštanjem mjera omogućen rad, uglavnom pridržavaju preporuka nadležnih, ali da je bilo i slučajeva nepoštovanja mjera, kao i bahatog ponašanja pojedinih ugostitelja prema komunalnim policajcima, što je prijavljeno Policijskoj upravi.

Prvog dana komunalna policija je djelovala preventivno, dok će od danas početi da kažnjava, poručeno je sa sjednice Štaba.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da su sve mjere zaštite od virusa korona u interesu zdravlja, prije svega radnika koji rade u lokalima, kao i svih građana.

„Molimo ugostitelje da se pridržavaju propisanih mjera. Mi smo danas na Štabu donijeli odluku da naša inspekcija u saradnji sa policijom sve one koji ne poštuju mjere više ne upozorava, nego da ih kažnjava“, rekao je Mašić.

Na sjednici Štaba je istaknuto da će Univerzitetska bolnica Foča od Republičkog štaba Civilne zaštite danas dobiti dezinfekcioni tunel, koji će biti postavljen na ulaz u kovid odjeljenje.

„I dalje moramo biti vrlo oprezni i voditi računa da se propisane mjere dosljedno poštuju, jer virus postoji. Mi samo treba da se adekvatno zaštitimo da ne dođe do nas“, naveo je Mašić.

Odlukom Republičkog štaba karantini se ukidaju, tako da će danas i u Foči početi njihovo demontiranje sa dvije lokacije – sa Gradskog stadiona i iz Gradske dvorane.

U Foči do sada nije bilo zaraženih virusom korona.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 25 osoba, a nadzor je završen za 206 lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare