Počela “Svetosavska nedjelja”

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je otvorena duhovna i kulturna manifestacije “Svetosavska nedjelja 2019”, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
“Svetosavsku nedjelju” otvorio je predstavnik Gradske uprave Zvornik Danijel Milošević, ističući da Gradska uprava podržava ovu, kao i sve druge manifestacije koje promovišu obrazovanja, običaje i druge kulturne sadržaje, te baštine istoriju i tradiciju srpskog naroda.

Iguman manastira Sase otac Metodije u “Besjedi duhovnika” istakao da je zborovanje i saborovanje oko “Svetosavske nedjelje” jedna od prilika i mjesto “na kojem se hranimo onim što nam je Sveti Sava ostavio da se time i dalje u duhu svetom, kako nas je on učio, služimo i kako da kroz život sve to izvodimo”, čemu doprinosi i ovo večerašnje saborovanje.

“Sve što nam je naš prosvjetitelj i prvi arhiepiskop Sveti Sava ostavio, i koji je praktično stvorio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku državu, treba da gajimo i hranimo i da s tim živimo”, istakao je iguman Metodije.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Zvornik Rade Perić rekao je da “Svetosavska nedjelja” ima veliku kulturnu vrijednost i za omladinu i starije da se sjete Svetog Save.

“Ovom manifestacijom, koja je posvećena Svetom Savi, želimo da, na neki način, probudimo interesovanje omladine i odraslih o djelu ovog svetitelja koji je zaslužan za stvaranje srpske države i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Perić.

Perić je podsjetio da Srpska pravoslavna crkva, koja obilježava 800 godina od autokefalnosti, predstavlja konstantu istorije Srbije i srpskog naroda.

“Nakon pada srednjovjekovne srpske države, u vijekovima kada su Srbi bili podanici Otomanske i Habzburške carevine, crkva je bila isključivi izvor srpskog identiteta pod čijim se okriljem razvijala i čuvala srpska tradicija”, rekao je Perić.

On je podsjetio da je “Svetosavska nedjelja” najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj, koja se ove godine održava 27. put.

U muzičkom dijelu, nastupio je Hor Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” iz Zvornika.

Prema programu manifestacije, sutra će biti održan koncert Kulturno-umjetničkog društva “Sveti Sava” iz Zvornika, a narednog dana Šabačko narodno pozorište će izvesti monodramu “Četiri suze Lazareve”.

U petak, 25. januara, biće održan izbor sportiste godine, a dan kasnije Svetosavska akademija na kojoj će besjediti istoričar Željko Vujadinović.

Na dan Svetog Save, 27. januara, biće obilježena školska slava u osnovnim i srednjim školama prema predviđenom planu.

Programski sadržaji održavaće se u Domu omladine.

“Svetosavka nedjelja” biće završena u subotu, 2. februara, Svetosavskim balom u zvorničkom motelu “Laguna”.

Organizatori “Svetosavske nedjelje” su Srpska pravoslavna crkva – Crkvena opština Zvornik, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments