Počela škola rodne ravnopravnosti

0

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu juče je počela Škola rodne ravnopravnosti, koju će pohađati studenti ovog univerziteta. Već drugu godinu ovu školu organizuju Univerzitet u Istočnom Sarajevu i DŽender centar Vlade Republike Srpske.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i predavač u školi rodne ravnopravnosti Milena Karapetrović rekla je da problemi rodne ravnopravnosti i rodna teorija, kao jedna velika interdisciplinarna i kompleksna oblast, nije u dovoljnoj mjeri inkorporirana u zvanične kurseve na univerzitetima BiH.

“To su veoma važne životne teme, pogotovu kada se uzme iz ugla pravnika. Mnogo toga treba uraditi i studenti su u mogućnosti da vide praktičnu mogućnost primjene znanja koje steknu i prošire ih”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, o rodnoj ravnopravnosti, odnosno o specifičnostima muškaraca i žena, njihovoj ulozi u društvu govori se i iz ugla prava, psihologije i sociologije.

Karapetrović napominje da nije tačno da je dostignuta rodna ravnopravnost i da žene imaju sva prava u društvu kao što se tvrdi.

“Prvi pokazatelj je porodično nasilje koje je u porastu, kao i nemogućnost žena da se u većoj mjeri pojavljuju na javnoj sceni, posebno u politici, gdje ih nema u onom broju kao muškaraca”, pojasnila je ona.

Karapetrović ističe da se na neravnopravnost položaja žena mora ukazati i naći način da taj problem bude prevaziđen.

“Mada postoji zakon o ravnopravnosti polovova, nijedan zakon ne može biti dovoljno dobar ako se ne primjenjuje”, zaključila je ona.

Prodekan za naučnoistraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković napomenuo je da ovaj fakultet duže vrijeme sarađuje sa DŽender centrom Vlade Republike Srpske.

“Kada je riječ fakultetima, na neki način začetnici smo naučnogistraživanja i stručnog rada u oblastima kao što su rodna ravnopravnost i ravnopravnost djeteta”, naveo je Marković.

On je istakao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu pružio punu podršku organizaciji ove škole, te da je i prošle i ove godine interesovanje studenata bilo veliko.

Predavači će biti ugledni stručnjaci sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tako i iz drugih institucija iz zemlje i regiona, najavljeno je iz Univerziteta.

Otvaranju Škole prisustvovali su prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerzitata u Istočnom Sarajevu Dejan Bakonjić, dekan Pravnog fakulteta Milan Tomić i predstavnici DŽender centra Vlade Republike Srpske.

Ciljevi škole su obrazovanje na području rodne ravnopravnosti koja je tijesno povezana sa procesom pridruživanja EU, te upoznavanje sa standardima rodne ravnopravnosti, sadržanim u međunarodnim dokumentima koje je BiH ratifikovala kako bi oni mogli biti primijenjeni u zakonodavnoj djelatnosti, ali i u praktičnom životu.

Jedan od ciljeva je u uvođenje rodne perspektive u programe visokoškolskih ustanova, koja će kao rezultat imati povećanje znanja i rodno osjetljivog pristupa u svim oblastima i disciplinama.

Tokom škole izvodi se interaktivna nastava, a polaznici polažu ulazni test o opštem znanju o rodnoj ravnopravnosti, te završni test.

Nakon završetka škole biće dodjeljen sertifikat DŽender centra Vlade Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kojim se dokazuje da je kandidat uspješno završio Školu rodne ravnopravnosti.

Neposredni organizator Škole je Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments