Sanacija tunela „Kalovita brda“, na ulazu u Pale, koju sa skoro 1,5 miliona KM finansira Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“, počela je danas, a do završetka radova, koji bi trebalo da budu okončani u roku od tri mjeseca, saobraćaj će se odvijati alternativnim pravcima.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić ozvaničio je početak sanacije tunela na dionici puta LJubogošta-Pale, uvođenjem u posao izvođača radova preduzeće „Romanijaputevi“ sa Sokoca.

Nešić je rekao da je tunel „Kalovita brda“ svojevrsna kapija Pala i sportsko-turističkog centra Jahorina.

On je precizirao da „Putevi Republike Srpske“ sanaciju tunela dugog 201 metar finansiraju sa 1.461.000 KM, te da je rok za završetak radova 90 dana.

„Po završetku radova to će biti savremen tunel sa led rasvjetom, novim kolovozom i novom saobraćajnom signalizacijom“, istakao je Nešić.

On je podsjetio da je sanacija ovog tunela, izgrađenog 1978. godine, bila planirana 2010. i 2011. godine, kada su čak bili raspisani i tenderi, ali da se nisu bili stekli uslovi da se ovaj posao i uradi.

Direktor „Romanijaputeva“ Mirko Pandurević rekao je da se ovo preduzeće bavi održavanjem puteva, mostova i tunela i da je specijalizovano za sanaciju tunela, te za hidroizolacije.

„Uvjeravam vas da ćemo ovaj posao uraditi kvalitetno i u roku, a vjerujem i nešto prije roka jer nam je to interes, pošto dolaze hladni dani“, rekao je Pandurević.

Konstatujući da zatvaranje tunela za saobraćaj ne raduje učesnike u saobraćaju, Pandurević je rekao da su alternativne saobraćajnice dovoljno kvalitetne da omoguće nesmetano odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja.

On kaže da je alternativna saobraćajnica na ulazu u Pale koja vodi preko prevoja Kalovita brda do 1978. godine služila kao magistralni put.

„Postoje i druge varijante iz pravca Sarajeva – novi i stari put preko Trebevića“, dodao je Pandurević.

On je zamolio vozače za strpljenje, ističući da će sigurno biti zadovoljni tunelom nakon završetka radova.

Savjetnik načelnika opštine Pale Srđan Šekara zahvalio je investitoru „Putevima Republike Srpske“, te Vladi Srpske, koja je odobrila investicioni plan ovog javnog preduzeća, kao i izvođaču radova.

„Očekujemo da će radovi biti izvedeni pravovremeno i kvalitetno“, rekao je Šekara.

On je dodao da je lokalno komunalno preduzeće saniralo alternativni pravac preko Kalovitih brda kako bi uslovi za saobraćaj bili što bolji dok je tunel zatvoren.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

U roku od tri mjeseca, je li saniraju tunel ili prave letjelicu za Mars ?? Na zapadu bi sredili ovaj tunel za 2 sedmice max

Šuti dobro je ako ga i za tri mjeseca završe, samo da ne počne padati snijeg dok se ide preko Kalovitih.

Hahah dobro si , bice ekstra ako ga i za tri mjeseca zavrse.

hahah, za 3 mjeseca novi da se napravi, odmah pored ovog postojeceg 🙂

Sami smo krivi! U drugim sredinama, da ne kažem zemljama, građani to ne bi dozvolili da im se blokira jedini put 3 mjeseca i to na pragu zime. Nama Paljanima sve to mogu i mi im se još divimo…

Ako pod hitno ne zabrane kamionima i šleperima preko Kalovitih brda, već sa prvim kišama biće katastrofa!!!