Počela „Filmoteka“ posvećena stogodišnjici balkanskih ratova

0

U Palama je večeras počela dvodnevna manifestacija „Filmoteka“ koja je posvećena stogodišnjici Balkanskih ratova tokom koje će biti prikazano 10 filmova. Publika je večeras mogla da vidi filmove iz 1913. godine – „NJegovo veličanstvo prestolonasljednik Aleksandar na Crnom Vrhu“, „Dolazak Konjičkog puka u Beograd“, „Bugarski zarobljenici“, „Gamberova bolnica“ i „Velika pijaca“.


Druge večeri posjetioci će moći pogledati filmove „Pukovnik Nedić u borbi“, „NJegovo visočanstvo kralj Petar u Sabornoj crkvi“, „Život Srpske vojske u logoru na Banjici“, svi iz 1913. godine, te filmove iz 1914. godine – „Dolazak regruta“, „Zakletva regruta Vardarskog puka“ i „Polaganje temelja Bogosloviji Svetog Save“.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je Srni da je producent Đorđe Đoka Bogdanović snimio oko 30 filmskih hronika koje na neki način govore o tom Drugom balkanskom ratu.

Pandurević je istakao da je Bogdanobvić u kratkom periodu između 1913. i 1914. godine poducirao oko 30 dokumentarnih filmova i tako postao jedan od vodećih ljudi rane srpske kinematografije.

On je rekao da su ovaj program uradili u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, jer Kinoteka Republike Srpske ima ove materijale u digitalnm zapisu, a orginale čuva Jugoslovenska kinoteka.

Pandurević podsjeća da je rat počeo 1912. godine kada je krenula hrišćanska koalicija Srbija, Grčka i Bugarska i pobjedila osmansku Tursku, a 1913. je izbio Drugi blakanski rat u kojem je Srbija morala da se brani od Bugarske.

„Filmoteku“ je u paljanskoj galeriji „GZ“ organizovala Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda. Gost „Filmoteke“ je upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare