Počela “Filmoteka” posvećena stogodišnjici balkanskih ratova

0

U Palama je večeras počela dvodnevna manifestacija “Filmoteka” koja je posvećena stogodišnjici Balkanskih ratova tokom koje će biti prikazano 10 filmova. Publika je večeras mogla da vidi filmove iz 1913. godine – “NJegovo veličanstvo prestolonasljednik Aleksandar na Crnom Vrhu”, “Dolazak Konjičkog puka u Beograd”, “Bugarski zarobljenici”, “Gamberova bolnica” i “Velika pijaca”.


Druge večeri posjetioci će moći pogledati filmove “Pukovnik Nedić u borbi”, “NJegovo visočanstvo kralj Petar u Sabornoj crkvi”, “Život Srpske vojske u logoru na Banjici”, svi iz 1913. godine, te filmove iz 1914. godine – “Dolazak regruta”, “Zakletva regruta Vardarskog puka” i “Polaganje temelja Bogosloviji Svetog Save”.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je Srni da je producent Đorđe Đoka Bogdanović snimio oko 30 filmskih hronika koje na neki način govore o tom Drugom balkanskom ratu.

Pandurević je istakao da je Bogdanobvić u kratkom periodu između 1913. i 1914. godine poducirao oko 30 dokumentarnih filmova i tako postao jedan od vodećih ljudi rane srpske kinematografije.

On je rekao da su ovaj program uradili u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, jer Kinoteka Republike Srpske ima ove materijale u digitalnm zapisu, a orginale čuva Jugoslovenska kinoteka.

Pandurević podsjeća da je rat počeo 1912. godine kada je krenula hrišćanska koalicija Srbija, Grčka i Bugarska i pobjedila osmansku Tursku, a 1913. je izbio Drugi blakanski rat u kojem je Srbija morala da se brani od Bugarske.

“Filmoteku” je u paljanskoj galeriji “GZ” organizovala Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda. Gost “Filmoteke” je upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments