Počela obnova sekundarnog vodovoda

0

FOČA – Uvođenjem izvođača radova u posao, danas je u Foči ozvaničen početak druge faze obnove gradskog vodovoda koja podrazumijeva obnovu sekundarne gradske mreže i izvorišta Krupica u naselju Miljevina.

Bojan Macura iz Ministarstva finansija Repbulike Srpske rekao je da će radovi, čija je vrijednost 2,7 miliona maraka, biti finansirani grant sredstvima EU u iznosu od 586.000 KM, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke.

„Prvu fazu, obnovu primarnog vodovoda, već smo završili, sada smo uveli izvođača za fazu dva, a nadamo se da ćemo već sledeće godine uvesti izvođača i za dio faze tri i faze četiri, a to su izgradnja sekundarne kanalizacione mreže i rekonstrukcija i proširenje vodovodnih i kanalizacionih sistema“, rekao je Macura.

Radosav Čubrilović, šef tehničke pripreme u „Eko-Euro timu“, preduzeću koje je izabrano zaizvođača radova, rekao je da će rok od 14 mjeseci sigurno biti ispoštovan.

„Velike su kazne za nepoštovanje rokova, a nama je u interesu da se radovi što prije završe jer nam tako ostaje više novca. Veći dio trase je iskolčen, nabavljen je dio cijevi i fazonskih komada, a prva kopanja po gradu mogu očekivati krajem ove i početkom naredne sedmice“, rekao je Čubrilović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ovo najveći infrastrukturni projekat na području ove opštine u posljednjih 50 godina.

„Potrebno je iskopati 21.000 metara kanala, položiti nove cijevi, obezbijediti oko 1.000 priključaka, što je ogroman posao. Imali smo velike gubitke na primarnom vodovodu, koji smo obnovili, ali i u sekundarnoj mreži i računica govori da se oko 60 odsto vode koja krene sa izvorišta izgubi dok dođe do potrošača. Na ovaj način, praktično, nećemo imati gubitaka“, rekao je Mašić.

On je naveo da će se uglavnom kopati nova trasa sekundarnog vodovoda, tako da će redukcije vode, tokom radova, biti svedene na najmanju mjeru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare