Počela naučna konferencija „Srpske pesnikinje“

0
Počela naučna konferencija

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je počela naučna konferencija „Srpske pesnikinje“ povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je da je ovaj institut, zajedno sa zadužbinom Desanke Maksimović, organizovalo konferenciju da bi se iz naučne prespektive razgovaralo o srpskoj ženskoj poeziji.

„Ovde će biti reč o pesnikinjama koje žive ne samo u srpskom jeziku već i kroz prevode, i u drugim jezicima. One žive od Jefimije koja je prva srpska pesnikinja, pa do današnjih dana“, rekla je Vraneševa.

Vraneševa je rekla da će zbornik radova, koji će se pojaviti nakon ove konferencije, biti jedan od kamena temeljaca za buduće istraživanje.

Profesor sa Univerziteta u Beogradu Aleksandar Petrov rekao je da je srpska poezija nezamisliva bez ženskog stvaralaštva.

„Srpska književnost u srednjem veku je imala izuzetne pesnikinje Jefimiju Mrnjačević, Jelenu Balšić, Milicu Hrebljanović, a onda u 19. veku Milicu Stojadinović, Danicu Marković, Desanku Maksimović, Anicu Savić Rebac, Jelenu Spiridonović Savić. One ulaze u pesničke antologije i daju srpskoj poeziji poseban umetnički sjaj i obasjavaju srpsko pismo ženskom suptilnošću“, dodao
je Petrov.

Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Biljana Dojčinović izrazila je zadovoljstvo što učestvuje na ovom skupu koji obuhvata i savremene pjesnikinje.

Naučna konferencija „Srpske pesnikinje“, koja je okupila 20 učesnika, biće završena sutra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments