Počela ljetna škola Akademija „Andrić“

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas, u organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta u Andrićgradu, počela sa radom LJetna škola Akademija „Andrić“ na kojoj učestvuje 50 studenata iz Republike Srpske, Srbije, i Univerziteta „Friborg“ iz Švajcarske.O temi „Prvi svjetski rat i književnost“ govoriće pet predavača, profesora sa filozofskih i filoloških fakulteta u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci.

Na prvom predavanju profesor Milivoj Nenin govorio je o u ovim krajevima zaboravljenom književniku, esejisti, istoričaru i filozofu Sretenu Mariću, njegovoj sudbini i sudbini njegovog djela.

„U ranoj mladosti Marić je veličao 27. mart 1941. godine kao veliki datum u srpskoj istoriji, ali u starosti sve više sanja ratne prizore iz Prvog svjetskog rata, bombardovanje srpske izbjegličke kolone u Albaniji, koju je kao dvanaestogodišnjak prešao“, rekao je Nenin.

On dodaje da je tada počeo drugačije da gleda na 27. mart razmišljajući da li je srpski narod mogao da se skloni u stranu i izbjegne katastrofu u Drugom svjetskom ratu.

Drugo predavanje o piscu Svetislavu Stefanoviću, kritičaru, prevodiocu i ljekaru koji je učestvovao u Prvom i Drugom svjetskom ratu, večeras će održati profesor Nenin.

Svim studnetima je, po prijedlogu režisera Emira Kusturice, obezbijeđen besplatan smještaj i hrana u studentskim domovima u Andrićgradu.

Ljetna škola Akademija „Andrić“ završava se 2. avgusta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare