Počasna povelja za „Suvenir“ Milovana Pandurevića na festivalu dokumentarnog filma u Štokholmu

0

Dokumentarni film „Suvenir“ Milovana Pandurevića dobitnik je Počasne povelje Festivala dokumentarnog filma BaNeFF (Balkan New Film Festival), koji je održan u Štokholmu 21. decembra ove godine.

U obrazloženju žirija navodi se da je riječ o „istorijskom dokumentarcu koji vrlo ozbiljno, ali i komično oslikava apsurdnost naše svakodnevnice“.

Dokumentarni film „Suvenir“ snimljen je u produkciji „Srna filma“ 1998. godine. Scenario i režiju potpisuje Milovan Pandurević. Film na vrlo specifičan način svjedoči o učešću međunarodnih snaga u građanskom ratu u BiH , što je često dovodilo i do apsurdnih situacija. Za vrijeme Nato bombardovanja Republike Srpske jedna avio – bomba pogodila je temelje kuće porodice Elez u sarajeskom naselju Hadžići. Kamera (Tihomir Trapara) prati višednevni proces izvlačenja i uništenja te bombe. Oni koji su svojevremeno bombardovali srpske položaje, pojavljuju se i kao spasioci…

„Suvenir“ je dobio i posebno priznanje filmskih radnika Srbije na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 1998. godine, te Specijalnu nagradu na Međunarodnom festivalu „Zlatni vitez“ u Kijevu 1998. godine.

U takmičarskoj selekciji festivala u Štokholmu bili su filmovi iz Indije, Japana, Danske, Švedske, Italije, arapskih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Ovaj festival, a time i prikazivanje filma, nastavlja se u svim većim gradovima Švedske, Norveške i Islanda.

Osim „Suvenira“, dobitnik Specijalne nagrade BaNeFF-a je i dokumentarni film „Djeca“ Danisa Bojića, u produkciji RTRS-a.

Kinoteka Republike Srpske pravni je nasljednik „Srna filma“ te se svi dokumentarci snimljeni u produkciji prve producentske kuće u Republici Srpskoj čuvaju u Kinoteci.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare