Pobjednik smotre „Epirus“ iz Soluna

0

MILIĆI – Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Epirus“ iz Soluna pobjednik je ovogodišnjeg „Festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja“, koje je sinoć završeno u Milićima.
Pobjednik je osvojio i najvredniju novčanu nagradu od 5.000 evra, koju je obezbijedio organizator ove značajne smotre kompanija „Boksit“ iz Milića.

Žiri festivala odlučio je da posebnu novčanu nagradu u istom iznosu dodijeli državnom kozačkom ansamblu pjesama i igara „Slobodna stepa“, ocijenivši da kvalitet ruskog ansambla, kao profesionalne i vrhunski uvježbane folklorne grupe, znatno prevazilazi nivo ostalih učesnika.

Stoga je odlučeno da gosti iz Rusije budu nagrađeni izvan konkurencije, a uz tu nagradu, posebnu novčanu nagradu od 5.000 evra za vrhunski jednočasovni nastup i izuzetan muzičko-scenski ugođaj ansamblu „Slobodna stepa“ dodijelio je i načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

On je novinarima izjavio da je „Festival folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja“ veoma važan za imidž Milića.

„Ovdje je danas bilo skoro 400 učesnika iz nekoliko zemalja, a ono što su posjetioci mogli da vide u nastupima folklornih družina više je nego upečatljivo, skoro da ostavlja bez daha“, rekao je Lazarević.

Nagrade je dobitnicima dodijelio Rajko Dukić, predsjednik „Boksita“, koji je organizator festivala i generalni sponzor „LJetnih dana kulture i sporta“, u okviru kojih je ovaj festival organizovan.

Žiri festivala odlučio je da dodijeli dvije novčane nagrade za osvojeno drugo mjesto u iznosu od po 3.000 evra Akademskom kulturno-umjetničkom društvu „Mirče Acev“ iz Skoplja i KUD „Simonida“ iz Gračanice, te, takođe, dvije nagrade od po 2.000 evra za treće mjesto KUD „Semberija“ iz Bijeljine i KUD „Romanijska luča“ iz Sokoca.

Iznosom od po 1.000 evra nagrađeni su KUD „Alat Svislajon“ iz Trebinja, „Lira“ iz Beograda“, „Krušik“ iz Valjeva i domaćin festivala, KUD „Boksit“ iz Milića.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare