Pobjednik 11. Festivala frule Draško Spasojević

0

Draško Spasojević iz Rudog pobjednik je 11. Festivala frule pod nazivom „Čija frula ovim šorom svira“, koji je održan sinoć na Palama.
Spasojević je svoje frulaško umijeće predstavio kompozicijama „Vrcavo kolo“ i „Mito bekrijo“.

Drugo mjesto pripalo je Nikoli Đokiću iz Kragujevca, a treće Miodragu Jankoviću sa Sokoca.

Na festivalu je učestvovalo 10 umjetnika na ovom instrumentu iz BiH, Srbije i Makedonije, a u revijalnom dijelu programa nastupili su KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog, „Luča“ sa Sokoca i „Mladost“ sa Pala.

Festival Frule, koji je održan u salonu „Stanišić“ u Palama, otvorio je predsjednik skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić koji je istakao da grad podržava manifestacije koje se tiču očuvanja tradicije i običaja srpskog naroda.

Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ Pale Slobodan Kovačević rekao je da je frula najstariji instrument zbog čega bi festival frule trebao da nađe mjesto na kulturnoj mapi Evrope.

Osim takmičarskog dijela i igre uz frulu, na festivfalu su nastupili i pjevači uz frulu – Snježana Đurišić, Mišo Maunaga, Ivan Bejat, Dejan Hršum, Mladen Krsman, Boban Višnjić i Božo Kostović.

Generalni pokrovitelj festivala je grad Istočno Sarajevo, a manifestaciju sufinasiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo Srbije za dijasporu.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je SPKD „Prosvjeta“, Opštinski odbor Pale.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments