Pobjednici takmičenja Re-tim iz Kotor Varoši

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić večeras je članovima Re-tima iz Kotor- Varoši uručio ček od 10.000 KM, jer su svojim dizajnom vjetroturbine pobjedili u finalu Takmičenja za najbolju tehnološku inoviaciju /TNTI/.

Komić je rekao je da su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo nauke i tehnologije opredijeljeni za ulaganje u znanje i inovatorstvo, jer je to način na koji se znanje komercijalizuje.

On se nada da će biti nastavljene ovakve aktivnosti i da će kreiranjem inovacionih sistema biti napravljeni najvažniji koraci koji znače spajanje ljudi sa idejama i privrednika koji mogu da ih realizuju.

„To će omogućiti da se komercijalizacijom znanja postigne novi napredak i razvoj, te otvaraju nova radna mjesta“, rekao je Komić u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ministar je u obraćanju izrazio zadovoljstvo što se „TNTI“ u Republici Srpskoj još od 2007. godine organizuje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Član Re-tima LJupka Tešić rekla je Srni da je izrazito zadovoljna što su članovi žirija, na čijem čelu je bio ministar Komić, prepoznali značaj vjetroturbina i obnovljivih izvora energije.

Prema njenim riječima, u svom radu su prepoznali određene probleme u vjetroturbinama koje su se već proizvodile.

„Tržištu smo ponudili inovativan proizvod koji, za razliku od postojećih vjetroturbina, ima inovativne nosače lopatica rotora i same lopatice rotora u čiju izgradnju su primijenjeni najsavremeniji materijali, odnosno aluminujum i karbonska vlakna“, pojasnila je Tešićeva.

Ona je napomenula da je trenutna snaga vjetroturbine prototipa 400 vati i da su primjenjive za mnoge aplikacije kao što su stambeni objekti, led signalizacija, ulična rasvjeta.

Drugu nagradu od 8.000 KM osvojila je ekipa inovatora „Eko kliner“ iz Zvornika za prečistač vode, dok je treću nagradu od 6.500 KM dobio „Tim 76“.

U ovogodišnjem finalu učestvovalo je šest ekipa iz Republike Srpske, a o pobjednicima je odlučivao žiri kojim je predsjedavao ministar Komić.

Članovi žirija bili su i stručni savjetnik u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske Borislav Adamović, direktor sektora granskih udruženja Privredne komore Srpske Pero Ćorić, direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Radivoje Mitrović i potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihail Vesović.

Za ovogodišnji TNTI Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske obezbijedilo je nagradni fond od 35.000 KM.

Organizatori TNTI Republike Srpske su Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske, Privredna komora, Inovacioni centar Banjaluka, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Savez inovatora Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare