Pobjednici „Sevojno“ iz Užica i „Mirče Acev“ iz Skoplja

0

MILIĆI – Kulturno-umjetnička društva „Sevojno“ iz Užica i „Mirče Acev“ iz Skoplja pobjednici su Drugog festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja, koji je održan u Milićima.

Festival folklora i narodnog stvaralašta juče je otvorio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, koji je rekao novinarima da je ovaj festival jedinstven u Srpskoj s obzirom na to da je riječ o nastupima ansambala iz pravoslavnih zemalja.

Na Festivalu je u takmičarskom dijelu programa učestvovalo 11 folklornih ansambala iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije i Republike Srpske, te ruski kozački ansambl iz Azova.

Novčane nagrade pobjednicima u iznosu od po 5.000 evra uručio je predsjednik Kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić.

Dodijeljene su i dvije nagrade za osvojeno drugo mjesto u iznosu od po 3.000 evra, te dvije nagrade za treće mjesto od po 2.000 evra.

Za osvojeno drugo mjesto nagrađeni su folklorni ansambli „Dojna“ iz Rumunije i „Epirus“ iz Grčke, dok su treće mjesto osvojili kulturno-umjetnička društva „Semberija“ iz Bijeljine i „Boksit“ iz Milića.

Nagrade u iznosu od 1.000 evra dobilo je Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Romanijska luča“ sa Sokoca za umjetničku prezentaciju, tradiciju u igri, pjesmi i kostimu, Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Alat-Svislajon“ iz Trebinja za kreativnost pri stilizaciji narodnih igara, te folklorni ansambl „Dimitr Blagoev“ i igračka grupa „Pirinski povjetarac“ iz Bugarske za kostime.

Nagradu za scenski nastup i prikaz narodnih igara sa 1.000 evra nagrađen je KUD „Simonida“ iz Raniluga sa Kosova, a sa istim iznosom nagrađen je i KUD „Lira“ iz Beograda za visok izvođački nivo.

Posebnu nagradu u iznosu od 8.000 evra dobio je ansambl pjesama i igara „Kozaci Azova“ iz ruskog grada Azova, koji su nastupili izvan takmičarske konkurencije.

Festival je održan u ugostiteljsko-turističkom kompleksu Kompanije „Boksit“ u Milićima, koja je bila i generalni pokrovitelj ovog kulturnog događaja. Nagradni fonda festivala ove godine iznosio je 33.000 evra.

Predsjednik Kompanije „Boskit“ Rajko Dukić rekao je novinarima da je Festival folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja centralni događaj u okviru „LJetnog festivala kulture i sporta – Milići 2017“, čiji je „Boksit“ generalni pokrovitelj i organizator.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare