Planirana izgradnja puta Čemerno-Kalinovik

0

ZELENGORA – Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Zelengori da će JP „Putevi Republike Srpske“ graditi put od Čemerna do Kalinovika, što će predstavljati najkraću vezu Hercegovine i Sarajeva.

Navodeći da je riječ o regionalnom putu, Višković je rekao da će izgradnja ovog puta biti u planu rada preduzeća „Putevi Srpske“ za iduću godinu.

Premijer Srpske najavio je da će „Elektroprivreda“ uraditi elektrifikaciju dijela Zelengore na kojem je planirana izgradnja turističkog kompleksa.

„Izgradnjom infrastrukture porašće vrijednost placeva u turističkom kompleksu“, rekao je Višković nakon obilaska destinacije na Zelengori na kojoj će biti budući kompleks.

On je napomenuo da je prodajom prvih 30-ak placeva opština Kalinovik, na čijem se području nalazi budući turistički kompleks, prihodovala 700.000 KM i izrazio uvjerenje da će od prodaje novih prihod biti značajno veći zbog obezbijeđene infrastrukture.

Premijer Srpske, koji je danas razgovarao sa načelnikom Kalinovika Radomirom Sladojem i privrednicima ove opštine, posebno je pohvalio podsticaje koje daje lokalna zajednica kako bi pomogla i zadržala stanovništvo.

Višković je naveo da je opština Kalinovik svim demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske isplatila jednokratnu pomoć od 250 do 300 KM, da za svako novorođenče isplaćuje 1.000 KM, upisanog prvačića 2.000 KM, a ima i najvišu premiju za mlijeko.

„Ovo može biti primjer za mnoge druge lokalne zajednice“, naglasio je Višković i dodao da će izgradnja turističkog kompleksa na Zelengori biti prilika za stanovnike Kalinovika da razviju nove poslove i da zarade.

Višković je izrazio uvjerenje da će realizacija novih infrastrukturnih projekata učiniti da Kalinovik iz reda nerazvijenih pređe u viši rang lokalnih zajednica Srpske.

„Vlada Republike Srpske je pomagala projekte koje je kandidovala lokalna zajednica, a to ćemo raditi i u budućnosti, jer mi smo partneri koji se savršeno razumiju“, poručio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike najavio je da će u ponedjeljak, 29. avgusta, posjetiti opštine Rudo i Čajniče, čime će ispuniti obećanje da će tokom premijerskog mandata posjetiti sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Uskoro prodaja novih 70 lokacija na Zelengori

ZELENGORA – Načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje najavio je da će početkom septembra biti objavljena prodaja prvih 70 od ukupno novih 100 lokacija u budućem turističkom kompleksu na Zelengori.

Sladoje je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem podsjetio da je u prethodno prodato 35 lokacija na Zelengori.

„Radi se o projektu od velikog značaja za našu opštinu, ali i budućnost Republike Srpske, posebno Hercegovine“, rekao je Sladoje.

On je istakao da je sa Viškovićem dogovoreno da projekat elektrifikacije turističkog kompleksa finansira „Elektroprivreda“, a regionalni put Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“.

„Vodovodnu i kanalizacionu mrežu uradiće lokalna zajednica zajedno sa svojim komunalnim preduzećima“, dodao je Sladoje.

On je naveo da je završava asfaltiranje 5,5 kilometara puta od Kalinovika ka Dobrom Polju, odnosno putne komunikacije koja povezuje Kalinovik sa Sarajevom.

„Asfaltiran je i kilometar i po lokalnih puteva, a uskoro će biti raspisana još dva tendera za asfaltiranje, tako da će u ovoj godini biti asfaltirano 13 kilometara puteva u opštini Kalinovik“, istakao je Sladoje.

Sladoje je sa predsjednikom Vlade Republike Srpske posjetio lokaciju na kojoj je planirana izgradnja turističkog kompleksa na Zelengori.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare