Planinari promovišu Romaniju

0

SOKOLAC – Planinarsko društvo „Glasinac“ sa Sokoca namjerava da ove godine, kada obilježava deceniju postojanja, završi izgradnju planinarskog doma „Crvene stijene“ na lokalitetu Nadromanija i otvori ga za posjetioce.

Član Upravnog odbora Planinarskog društva „Glasinac“ Miroslav Divčić rekao je Srni da je, prema planu aktivnosti, u 2019. predviđeno markiranje novih staza i obnavljanje postojećih.

Govoreći o radu u prošloj godini, on je naveo da su svi planinari na svoj način doprinijeli da ovo društvo i Romanija budu prepoznatljivi u BiH i okruženju, iako se nalazi u neposrednoj blizini turističkih divova kao što su Jahorina, Bjelašnica i Trebević.

„Sa zadovoljstvom možemo reći da je u prošloj godini Romaniju posjetilo više od 2.000 građana“, kaže Divčić.

On je posebnu zahvalnost izrazio članovima ovog društva koji su mjesecima dobrovoljnim radnima akcijama učestvovali u zidanju i postavljanju krovne konstrukcije planinarskog doma.

Divčić je naveo da je Društvo u izgradnju planinarskog doma ušlo zahvaljujući sredstvima opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo, šumskih gazdinstava „Romanija“ Sokolac i „Visočnik“ Han Pijesak, te privatnih preduzeća „Ogrev“, „Žarson“ i „Čajević komerc“ sa Sokoca.

Planinari „Glasinca“ će u ovoj godini organizovati Četvrti proljećni pohod na Romaniju, takmičenje u planinarskoj orijentaciji „8. Memorijal Svjetlana Ceca Komlenović“, planinarski slet „staze prijateljstva“ i izlete na desetak poznatih lokaliteta na području ove opštine i isto toliko na najviše vrhove planina širom BiH.

Divčić je naglasio da će sokolački planinari učestvovati na pedesetak sletova i drugih aktivnosti planiranih u kalendaru Planinarskog saveza Republike Srpske za ovu godinu.

Sokolački planinari ocijenili su na godišnjoj skupštini Društva, koja je održana sinoć, da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih od osnivanja, da su njihovi članovi učestvovali na svim značajnijim planinarskim manifestacijama u Srpskoj, BiH i Srbiji i realizovali projekat UNDP-a „Povratak prirodi – visovima Romanije“ vrijedan više od 12.000 KM.

Član „Glasinca“ Stefan Bajagić osvojio je lani Maglić, Trem, Midžor, učestvovao na božićnom pohodu na Rtanj i posjetio Kajmakčalan, a Slobodan Komlenović dobio je priznanje Planinarskog saveza Republike Srpske za doprinos razvoju planinarstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare