Peter Handke ne prihvata nametnute matrice i stereotipe

0

ISTOČNO SARAJEVO – Životni princip nobelovca Petera Handkea jeste da ne prihvata nametnute matrice i stereotipe, te tako nije prihvatio ni propagandu u zapadnim medijima o građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, već je tokom bombardovanja došao da se lično uvjeri u to šta se dešava, rekao je danas predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman.

Tokom razgovora o književnom radu i djelu Handkea u amfiteatru „Beli Vuk“ na Tvrdimićima u okviru manifestacije „Dani grada Istočno Sarajevo“, Koroman je naglasio da je Handke tražio diferencirani pristup zapadnih medija prema dešavanjima i prema kategorizaciji određenih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.

On je istakao i da Handke kroz svoje eseje „Pravda Srbiju“.

„Čovjek je imao svoj stav o dešavanjima i treba da ga poštujemo“, istakao je Koroman.

On je podsjetio i da je Handkeov partner bio čuveni njemački režiser Vim Venders, koji je ove godine dobio nagradu „Srce Sarajeva“.

Koroman je napomenuo da u ovom današnjem razgovoru o djelu Petera Handkea ne treba stavljati nikakve političke konotacije i najavio da će i u narednom periodu biti praksa da se u Istočnom Sarajevu tokom obilježavanja „Dana grada“ organizuju razgovori o djelima i drugih značajnih pisaca.

Predstavnik grupe građana čitalaca Slavica Drašković rekla je da je Handke svjetsko ime u književnosti iza kojeg je više od stotinu naslova različitih žanrova.

Ona je istakla da je Handke ostvaren kao književnik i scenarista, te da je sa Vendersom pisao scenario za film „Nebo nad Berlinom“.

Prema njenim riječima, postoji i nekoliko putopisa, eseja koji su značajni da se pomenu.

Navodeći da je Handke dobitnik Nobelove nagrade za 2019. godinu, Draškovićeva je dodala da se manje pominje to i da je 1995. bio u najužem izboru za istu nagradu.

Draškovićeva je istakla da je danas bila prilika da se sve to predstavi – Handkeov odnos prema nagradama, javnosti, pisanoj riječi i čitaocima.

„Stoga smo i dali naziv `Handke u Istočnom Sarajevu` jer pisac je uvijek tu gdje se njegovo djelo čita“, istakla je Draškovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments