Perendija: Sastanak sa prestavnicima vlade 29. marta

0

SOKOLAC – Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražen Perendija rekao je da će na sastanku u četvrtak, 29. marta predstavnici Vlade Srpske predložiti rješenje za problem boračke kategorije, te da će borci, ukoliko ne budu zadovoljni tim rješenjem, organizovati centralno okupljanje. Perendija je na protestnom skupu na Sokocu, na kojem se okupilo više stotina demobilisanih boraca, naveo da je potrebno riješiti i probleme porodica umrlih boraca, kategorija ratnih vojnih invalida kojima su umanjena primanja, probleme boraca mlađih od 60 godina koji nemaju pravo na mjesečni borački dodatak.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da će zakoni o pravima boraca i PIO biti upućeni Ustavom sudu Republike Srpske na ocjenu ustavnosti, te da će biti zatražena i vanredna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi se raspravljalo o ovim zakonima.

On je napomenuo da se za učešće u ratu borcima moraju uplatiti porezi i doprinosi danom odlaska u penziju, a da osnovica za obračun invalidnina mora da bude prosječna plata iz prethodne godine.

„Za boračku populaciju moraju se iznaći sredstva, a ne da se govori o raspoloživim sredstvima“, poručio je Lalić.

(www.palelive.com / Srna)

Lalić je na ovom skupu istakao da plate funkcionera ne smiju biti veće od 2.000 KM dok Republika Srpska ne izađe iz krize.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ su prije dva dana postigli dogovor kojim se Fond PIO Srpske i resorno ministarstvo zadužuju da izračunaju koliko je novca potrebno da se nadoknadi borački dodatak na mjesečnom nivou za 10.000 do 11.000 penzionera iz boračkih kategorija.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare