Penzioneri očekuju pomoć iz budžeta gradova iopština

0

SOKOLAC – Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović najavio je da će delegacija penzionera u utorak, 30. novembra, razgovarati sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem o mogućnosti povećanja penzija, kao i da će Udruženje predložiti načelnicima opština i gradova u Republici da u budžetima za narednu godinu planiraju veća sredstva za pomoć penzionerima.

On je na današnjem sastanku Regionalnog odbora udruženja penzionera Sarajevsko-romanijske i Gornjopodrinjske regije na Sokocu naveo da će jedna od tema razgovora sa premijerom Srpske biti i pitanje povećanja penzija od 1. januara.

Trifunović je istakao da će se Udruženje zalagati da materijalni položaj penzionera bude bolji.

Najveći broj oboljelih od virusa korona među starijim osobama, najviše preminulih i najviše onih kojima je bilo potrebno liječenje i pojačan oporavak u banjama bili su, kako je rekao Trifunović, povod da Udruženje penzionera razgovara i sa Predsjedništvom Saveza opština i gradova.

Prema njegovim riječima, Udruženje penzionera predložilo je načelnicima opština i gradova u Srpskoj da u svojim budžetima za narednu godinu planiraju sredstva koja bi bila namijenjena za pomoć porodicama preminulih, za rehabilitaciju onih kojima je potrebna u banjsko-klimatskim lječilištima i za pomoć penzionerima sa najnižim primanjima.

Predsjedavajući Regionalnog odbora udruženja penzionera Sarajevsko-romanijske regije Delivoje Tošić podsjetio je na više zaključaka sa sjednica ovih udruženja, među kojima je prijedlog za izmjene i dopune Zakona o invalidsko-penzionom osiguranju i za izmjene i dopune Zakona o doprinosima, koji su dostavljeni resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske.

„Tražili smo da učešće prosječne penzije u prosječnoj plati ne smije padati ispod 43,5 odsto“, naveo je Tošić.

Predsjednik Udruženja penzionera opštine Istočno Novo Sarajevo Žarko Krsman izjavio je novinarima da će tek početkom naredne sedmice čuti stav odbornika lokalne skupštine o preporuci Predsjedništva Saveza opština i gradova da u opštinskim budžetima za iduću godinu budu planirana veća sredstva za pomoć penzionerima.

On je podsjetio da je na oktobarskoj sjednici Predsjedništva tog saveza preporučeno opštinama i gradovima da za udruženja penzionera izdvajaju od 0,5 do jedan odsto usvojenog budžeta za narednu godinu.

Krsman je rekao da je za Udruženje penzionera u Istočnom Novom Sarajevu za ovu godinu u budžetu bilo predviđeno 14.000 KM, što nije dovoljno za sve potrebe penzionerske populacije u godini pandemije virusa korona.

Regionalno udruženje penzionera sa sjedištem na Sokocu obuhvata 14 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjopodrinjske regije i broji 28.000 do 30.000 penzionera.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare