Pećina Orlovača – Unikatan podzemni svijet

0

Pećina Orlovača je spomenik prirode, dragulj koji se nalazi u istočnom dijelu Republike Srpske u opštini Pale, selu Sumbulovac, zaseoku Donje Sinjevo.

Pećina Orlovača se nalazi na istoimenom uzvišenju (1056 metara n.m.), koje je u odnosu na okolni teren izdignuto. Brdo Orlovača, u kome je razvijen speleološki sistem ispresjecano je brojnim pukotinama koje su odigrale bitnu ulogu u stvaranju podzemnih kanala. Tektonske pukotine je tokom vremena voda razgradila i proširila, stvarajući prostrane kanale i dvorane koje su bogate stalagmitima, stalaktitima i halaktitima.

Osnova pećine je razgranata i sastoji se iz jednog glavnog prostranog kanala, i više manjih kanala od kojih se jedan na kraju završava sa stalnim podzemnim tokom potoka Sinjave. Ukupna dužina istraženih pećinskih kanala iznosi oko 2.500 m, dok je za turiste uređeno 560 metara.

Pećinu je prije više hiljada godina formirala voda, a dokaz da je pećina poslije formiranja bila naseljena, potvrđuju pronalasci ostataka Pećinskih medvjeda starih oko 16.000 godina. Pored kostiju medvjeda, pronađenih na udaljenosti od oko 400 metara od ulaza u pećinu, nađeni su i vrlo zanimljivi arheološki ostaci, kao što su fragmenti keramike iz mezolita, zatim amoniti – stanovnici mezozojskog mora, i sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina.

Pećina je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša, pa se turističke posjete pećini moraju pažljivo organizovati. Osim čestih posjeta, u nekim djelovima pećine je zabranjeno korišćenje i upotreba blica.

Prva istraživanja pećine uradio je Viktor Aflebek, početkom 20. vijeka, proučavajući insekte. 1975. godine članovi Speleološkog društva „Zelena brda“ iz Trebinja i članovi speleološke sekcije planinarskog društva Jahorina su se uspjeli provući uz kanal dug 206 metara duboko u pećinu i taj ulaz je dobio ime „Ulaz prvih istraživača“. Narednih godina su vršena brojna istraživanja, a 1987. godine dr Radenko Lazarević je izradio plan turističkog uređenja. Do 1992. je uređeno 220 metara turističke staze, dovedena struja i postavljena kapija. 2002. godine pod vođstvom prof. dr Milovana Pecelja je napravljen prilazni put, betoniran nastavak turističke staze i postavljeno osvjetljenje. Pećina je za turiste otvorena iste godine 14. oktobra.

2011. godine je počelo uređenje prilaza pećini, za koje je Vlada Italije izdvojila 75.000 evra. Osim radova na uređenju prilaza pećini, završeni su i radovi na izgradnji kućice, koja će biti opremljena za vodičku službu, kao i za eksponate i suvenire, koji će turisti moći da kupe.


Orlovača predstavlja jedan neobičan spomenik prirode, koji ne treba porediti. Ovdje je mnogo godina zaleđen duh starih vremena, prirode, sada dostupan ljudima i javnosti.
To je unikatan podzemni svijet, kakav samo ovdje u Orlovači možete vidjeti i doživjeti.
Vezano:

Pećina Orlovača

Završeno uređenje prilaza pećini Orlovača


(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare