PDP: Realan i ostvariv „Plan 4×3“

0

Na današnjoj pres konferenciji OO PDP Pale govorili su aktuelni zamjenik načelnika opštine Pale i član predsjedništva OO PDP Pale Nenad Vuković i Vladimir Lučić, uspješni paljanski sportista i privrednik.

Plan 4×3 koji je OO PDP Pale razvio u saradnji sa građanima kroz učešće u okruglim stolovima, sastancima u mjesnim zajednicama i kroz istraživanje na temu „Potrebe građana opštine Pale“ izazvao je veliko interesovanje naših sugrađana, te su kandidati za odbornike u SO Pale Nenad Vuković i Vladimir Lučić iz tog razloga na današnjoj pres konferenciji detaljnije predstavili dio tog Plana koji se odnosi na privredu i turizam.

Kada je u pitanju privreda i poljoprivreda aktuelni zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković je istakao da će se PDP prije svega zalagati za novi vid podsticaja, a to je izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta opštine za svako novo radno mjesto.

„Potrebno je i regresirati kamatu na kredite za nabavku mehanizacije u poljoprivredi, nastaviti sufinansiranje nabavke plastenika i u većem iznosu izdvojiti sredstva za subvencije za proizvodnju mlijeka“, rekao je zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković.

Takođe je dodao da su za privredu i ukupno stanje u opštini Pale potrebna jaka javna preduzeća i stabilne javne ustanove, te je naglasio da su opštine prilično razvlašćene jer je prisutna centralizacija upravljanja resursima.

„Kada su u pitanju javna preduzeća jedno od najvažnijih za opštinu Pale je JP Šume RS, odnosno Šumsko gazdinstvo Jahorina-Pale. Od poslovanja ovog preduzeća direktno i indirektno zavisi preko 2000 naših sugrađana, prije svega zaposlenih u šumarstvu, kao i veliki broj drvoprerađivača u privatnom sektoru. Centralizovana, loša i nedomaćinska politika SNSD-a je dovela do propasti ovaj sektor u Palama“, izjavio je Vuković i dodao da će se PDP aktivno boriti i zalagati za popravljanje stanja u ovoj oblasti, prvenstveno kroz nova sistemska rješenja.

Vuković je takođe pozdravio prenos kapitala u komunalnim preduzećima sa Vlade RS na opštine, ali se i kritički osvrnuo na stanje u preduzećima u kojima je do nedavno gazdovala Vlada.
„Mi ćemo se se potruditi da popravimo stanje u tim preduzećima i konsolidujemo poslovanje. Ovo se posebno odnosi na JP Vodovod i kanalizacija koje je vraćeno opštini u jako lošem stanju. Sve ćemo uraditi da ta firma stane na noge i da građani imaju bolje vodosnabdijevanje“, poručio je aktuelni zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković, zatim je jasno istakao da je simptomatično da su javne ustanove koje su u nadležnosti opštine sasvim stabilne, a da su javna preduzeća, koja su u nadležnosti Vlade RS mahom u problemima.

Iz Plana 4×3 o temi turizma govorio je detaljnije Vladimir Lučić, kandidat na predstojećim lokalnim izborima za odbornika u SO Pale.

„Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana opštine Pale, što je i definisano u strategiji razvoja opštine u narednom periodu. Međutim, turizam je nedovoljno iskorišten resurs, s obzirom da može zaposliti mnogo naših sugrađana i da od razvoja turizma svi naši građani mogu imati višestruke koristi“, izjavio je Lučić.

On je dodao da su u proteklom periodu doneseni određeni planski akti i da je zaustavljena nelegalna gradnja na Jahorini čime su stvoreni neophodni preduslovi za dalji razvoj Jahorine kao uređene turističke destinacije, kako za zimski tako i za ljetni turizam.

Vladimir Lučić je naglasio da je komunalna infrastruktura predstavljala problem, međutim u tom smislu je već dosta toga urađeno.

„Uloženo je 1 000 000 dolara u kanalizacionu mrežu, a u toku je i realizacija kreditne linije koja će dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja na Jahorini. Takođe, parkinzi će biti prioritet u narednom periodu, ali i organizacija sadržaja koji bi razvili ljetni turizam na Jahorini i privukli veći broj turista“.

Lučić je pohvalio uređenje Orlovače kao turističke mikro-destinacije, ali i urbanizaciju centra Pala, što je takođe bitno za turiste koji dolaze u našu opštinu.

„Ističem da na listi PDP-a ima mnogo kandidata koji mogu dati doprinos u ovoj oblasti, te naglašavam da ćemo ukoliko dobijemo povjerenje birača aktivno i predano raditi na rješavanju problema i uređivanju Jahorine kao ozbiljne turističke destinacije“, zaključio je Lučić.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare