PD Javorina realizovala nekoliko izleta i najavila nove aktivnosti

0

Planinarsko društvo „Javorina“ iz Pala je u subotu 02. aprila 2016. godine organizovalo planinarski izlet od Carevih voda do Novakove pećine. Ovo udruženje čiji su članovi od osnivanja osvajali najviše vrhove svijeta kao što su Mon Blan, Akonkagva, Mekinli, Elbrus, Kilimandžaro, je u tekućoj godini kao jednu od prioritetnih aktivnosti odredilo promociju planinarenja na nivou grada Istočno Sarajevo, posebno kod mladih i nevježbača koji nemaju iskustva u kretanju u planinama.

„S obzirom na prirodne resurse kojima smo okruženi, nedopustivo je da je samo mali broj naših sugrađana planinario na Romaniji, Trebeviću, Ravnoj planini ili Jahorini. Želimo omasoviti planinarenje, dovesti nove članove i posebno raditi s mladim ljudima koji se sa ovakvih tura vraćaju puni pozitivnih utisaka. Srednjoškolci koji su učestvovali u izletu su izrazili želju da ovakve aktivnosti treba uvesti kao obavezne, bar dva puta tokom školske godine“, prenose iz PD Javorina.

Društvo je u protekloj godini na području Jahorine, Trebevića, Romanije i Sjemeća markiralo ukupno 140 km novih planinarskih staza koje su korištene za organizaciju prvog izdanja Jahorina Ultra Traila kao jedinog BiH takmičenja u tail trčanju, odnosno trčanju u prirodi, kojima su povezali Jahorinu s Višegradom, Sarajevom i Romanijom.

I ove godine nastavljaju s akcijom označavanja i uređenja novih staza tako da će tokom proljeća označiti oko 100 kilometara novih staza koje će se moći koristiti prvenstveno za planinarenje, šetnju, trail trčanje, a na nekim dijelovima i za brdski biciklizam. Nove staze će Jahorinu preko Dvorišta i Trebevića povezati sa Sarajevom, a preko Romanije i Visočnika s Han-Pijeskom.  

Iz planinarskog društva Javorina najavljuju realizaciju projekta „Neću na kafu, odo` na Trebević“ koji realizuju u saradnji s Fondacijom Schuler Helfen Leben i srednjim školama iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva čiji učenici će učestvovati u markiranju staze preko Trebevića, njenom brendiranju kao ekološke šetnice te postavljanju klupe prijateljstva na samom vrhu planine. Cilj je, kako kažu, pokazati da mladi ljudi kroz omladinski aktivizam takođe mogu pomoći razvoj lokalnih resursa te da ima mnogo njih koji će ukoliko im se pruži prilika i kvalitetan sadržaj, vrijeme radije provesti na planini nego u bašti kafića.

Planinarsko društvo Javorina priprema nove izlete na planinama oko Sarajevske kotline kao i organizovani odlazak na Fruškogorski planinarski maraton. Za dodatne informacije posjetiti njihovu stranicu na Facebooku ili kontaktirajte sekretara društva, Miroslava Mandića putem broja telefona 063032907.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/pd-javorina-novakova-pecina-april-2016/] width=[87] height=[87] title=[PD Javorina realizovala nekoliko izleta i najavila nove aktivnosti] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare