Pčelinjacima neophodna briga, u skladu sa zaštitnim mjerama

0

SOKOLAC – Penzioner i pčelar Mitar Vukojičić /65/ sa Sokoca izjavio je Srni da se obradovao zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj da se dozvoljava kretanje pčelarima, bez obzira na godine života, utorkom i u dane vikenda, od mjesta stanovanja do pčelinjaka, kako bi mogli da isprate početni rad u košnicama.

Vukojičić je član Udruženja pčelara „Glasinac“ i posjeduje potrebno rješenje o registraciji pčelinjaka, što mu ovih dana omogućava odlazak određenim danima u pčelinjak sa 90 društava u Pilici kod Bijeljine, gdje se nalaze na bagremovoj paši.

„Ova odluka je veoma korisna za nas pčelare da možemo ispratiti početni rad u košnicama, od koga zavisi unos tokom cijele godine, da pregledam hranu za pčele i stavim satne osnove“, naveo je Vukojičić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je omogućeno pčelarima da ostvare dodatni prihod za svoju porodicu, poštujući sve propisane zaštite mjere na putu od kuće do pčelinjaka.

On ističe da je na području Pilice kod Bijeljine sada u punom jeku behar, maslačak i mrtva kopriva i da će nakon bagremove paše svoje košnice vratiti u poseban novosagrađeni kontejner u selu Kalimanići udaljenom od Sokoca oko 20 kilometara.

Vukojičić je naveo da je prošla godina za njega kao pčelara bila najbolja u proteklih 25 koliko se bavi pčelarstvom.

„Lani sam imao prinos u prosjeku više od 20 kilograma meda po društvu, tako da sam ukupno dobio 1.800 kilograma meda, što dovoljno govori o koristi za naše porodice“, naveo je Vukojičić.

On tvrdi da se od pčelarstva može živjeti ukoliko se pčelama posveti dovoljno pažnje i znanja.

„Da mogu ponovo da biram, opet bih se posvetio pčelarstvu iz više razloga“, ističe Vukojičić.

U obavljanju posla u pčelinjaku, kako kaže, pomaže mu porodica i zato je zadovoljstvo radom oko košnica višestruko.

Vukojičić podsjeća da je radni vijek proveo kao vozač u rogatičkom „Tehnotransu“, te da je slobodno vrijeme nakon odlaska u penziju posvetio pčelarstvu što se pokazalo kao veoma korisno, posebno u situacijama kakva je sadašnja izazvana širenjem virusa korona.

Republički štab za vanredne situacije donio je 6. aprila Zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Srpske, ali u kome se dozvoljava kretanje pčelarima /bez obzira na godine života/ koji posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka od resornog ministarstva, utorkom i u dane vikenda od mjesta stanovanja do pčelinjaka, osim u perodu od 20.00 do 5.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare