Pčelarski setovi za 35 pčelara početnika

0

Opština Pale podijelila je danas pčelarske setove vrijedne oko 14.000 KM za 35 pčelara početnika koji su se prijavili na nedavni javni poziv za podršku licima koja tek počinju da se bave pčelarstvom.

Sekretar Udruženja pčelara „Roj“ Pale Momčilo Ćosović rekao je novinarima da su jutros podijelili 70 košnica za 35 novih pčelara.

„Projekat je finansijski podržan najvećim dijelom sredstvima opštine Pale koja je izdvojila 50 odsto sredstava, novi pčelari učestvovali su sa 30 odsto, a udruženje sa 20 odsto. Korisnici, njih 35, dobili su po dva roja i dvije kompletne košnice sa zaštitnom pčelarskom opremom, dimilicama i sve što je potrebno za početak pčelarenja“, navodi Ćosović.

On je dodao da je dobro to što ima mnogo mladih pčelara, jer to daje nadu da ovaj projekat ima budućnost.

Ćosović ističe da je Udruženje uvijek imalo podršku opštine Pale.

„Ove godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske trebalo je da realizuje projekat pomoći pčelarima, ali, zbog epidemije virusa korona, obustavljeno je finansiranje oblasti pčelarstva, tako da je opština Pale željela da se ispoštuje ono što smo obećali pčelarima“, pojasnio je Ćosović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je lokalna zajednica učestvovala u ovom projektu sa oko 7.000 KM.

„Riječ je o podsticajnim sredstvima u kojima smo učestvovali sa 50 odsto kako bismo projekat priveli kraju s obzirom da je epidemija virusa korona prijetila da ugrozi kompletan projekat. Na svu sreću uspjeli smo da završimo“, istakao je
Jugović.

On je pohvalio rad Udruženja, ističući da je jedno od najaktivnijih na području Pala, te da je opština tu da im pomogne.

Pčelar sa Pala Željan Kajzer zahvalio je opštini Pale na pomoći koja mu mnogo znači.

„Početnik sam, pokušaću, pa ćemo vidjeti šta će biti“, rekao je Kajzer.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare