Patrijarh srpski Irinej na Sokocu: Vjera je očuvala srpski narod

0

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je večernje u crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu, te poručio da je srpski narod očuvala vjera koju su branili kroz čitavu svoju istoriju, ne samo riječima i običajima, već i svojim životima.

Večernje bogosluženje patrijarhu su sasluživali mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, sremski Vasilije i banatski Nikanor, te sveštenstvo.

Patrijarh Irinej rekao je da je srpski narod danas ponosan na svetosavsku kulturu i istoriju, koja ga je uzdigla i podigla u red kulturnih naroda sa porijeklom, precima i koji se trudi da opravda svojim životom istoriju i slavnu prošlost.

„Mi smo svoji, naše srodstvo je duboko krvno, osvećeno verom i svetim hrišćanskim običajima, što nas čini narodom i to nam daje puno prava da se borimo za svoje ime, jezik i veru“, rekao je patrijarh srpski u besjedi vjerujućem narodu Sarajevsko-romanijske regije.

On je rekao da se srpski narod koji je izbjegao iz Sarajeva, počeo novi život na ovim prostorima, što im je omogućilo da nastave da žive gdje je ovaj narod živio vijekovima, imao svoju istoriju i kulturu.

Patrijarh je istakao da su se i naši preci, baš kao i ovaj narod, borili da opstanu na ovim prostorima kao što se čitava Srbija borila da opstane na vjetrometini balkanskoj i opstala je, jer je imala duboke vjerske, duhovne i moralne korjene.

Patrijarh je pozvao srpski narod da se drži svete vjere pravoslavne, srpskih divnih običaja, ćirilice – svetosavskog pisma kojim su pisali istoriju.

Episkop Grigorije naglasio je da je patrijarh dobrodošao na Romaniju da blagoslovi srpski narod koji ovdje živi i pouči ga jevanđeljskim riječima i svetosavskim blagoslovom.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/patrijarh_irinej_sokolac_20_12_2014/] width=[54] height=[54] title=[Patrijarh srpski Irinej služio večernje bogosluženje na Sokocu] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare