Патријарх Порфирије: Устав израз воље српског народа у Српској

0

БЕОГРАД – Устав Републике Српске је конститутивни акт који је демократски израз воље српског народа у Српској, истакао је Његова светост патријарх српски Порфирије на пријему поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 32 године од доношења њеног првог Устава.

Патријарх је честитао Дан Републике Српске и из центра Београда, као што је учињено недавно и из центра Бањалуке, те јубилеј доношења Устава Српске.

Обраћајући се присутним у Дому војске у Београду, међу којима су највиши званичници Српске и Србије, патријарх је указао на завршне ријечи предсједника Српске Милорада Додика јуче у Подгорици да је СПЦ кључна за очување идентитета и опстанак српског народа не само у Црној Гори, већ и у Српској и Србији и да СПЦ чува српски идентитет кроз вијекове.

„Те речи су добоко истините, пре свега што црква и народ нису две стварности, а поготово нису супротстављене – црква и народ су исто, једна породица, једно тело, једна вера и, како је Додик рекао, један идентитет“, навео је патријарх.

Он је истакао да неки кажу да не постоји саборни идентитет, него само појединачни, те да тиме желе да кажу да у ствари не постоји српски идентитет.

„Ми смо један идентитет, тело, вера, један народ“, истиче Његова светост патријарх српски.

Према ријечима патријарха Порфирија, у оквиру тог једног тијела има простора за све, богатство народа унутар једног идентитета.

„Наш народ од севера до југа, од Солуна до Будима, на целом Балкану украшен је различитим одликама, карактерним изразима, темпераментима, стасом, богат је мноштвом културног и духовног израза. То је дио ширег цивилизацијског концепта којем припадамо. Али све те разлике и спектар наших особености, биће нам на користи ако будемо имали свијести и савјести да смо у цркви једно тијело, једна породица, једна вјера, један народ,један индентитет“, истиче патријарх Порфирије.

Прослављајући Дан Српске и устав, прилика је да се сетимо чиме је и када одређена за вечност и наша државност српског народа, а то је у манастиру Студеница, 1207. године, на моштима преподобног Симеона Мироточивог, на молитви Светог оца Саве и искреном преображају и покајању и међусобном праштању и измирењу његове браће Светог Стефана Првовенчаног и Вукана, рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије истиче да је то пут за све који воде државу и за оне који имају такву амбицију, нарочито у одсудним моментима и питањима која се тичу цјелине народа и интереса једне вјере, једног народа, једног идентитета.

„То је спасоносни путоказ, од Немање преко свих владара српских династија, свих који су положили живот за крст часни и слободу златну, од Косова, преко Јадовна, па опет до Косова“, рекао је српски патријарх.

Он је истакао да се спрска државност утврђивала и да ће опстајати на моштима светих, и нач еститости и светости.

„Нека молитвама свих светих наших и кроз сву нашу историју да свагда останемо своји у јединству духа и пријатељи сваког човека и свих народа где год нас и докле год буде било“, рекао је патријарх.

У Београду се вечерас, у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије, одржава традиционални пријем поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 32 године од доношења њеног Устава.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare