Paštarove fotografije najbolje svjedočanstvo istine

0

U Cerovića kući na Palama večeras je predstavljena izložba fotografija Rajka Paštara „Između sjećanja, stradanja i slobode“, koje pokazuju kako su proticale ratne godine unutar Sarajeva, ali i u opštinama koje danas čine grad Istočno Sarajevo.

Postavljene su brojne fotografije, dokumenti i isječci iz novina ratnog fotografa Paštara, Novinske agencije SRNA, te lične fotografije učesnika ratnih dešavanja.

Paštar je rekao novinarima da je prikazan mali dio arhive koji govori o životima zarobljenih Srba i torturama kojima su bili izloženi u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Nadam se da će izložba obići sve krajeve Republike Srpske jer mislim da je sarajevsko ratište bilo najteže, a mnogi to ne znaju. Materijala ima još i nadam se da ćemo napraviti i knjigu, ratni album sa 2.500 fotografija“, rekao je Paštar.

On je naveo da ga je iznenadilo koliko mlađi naraštaji ne znaju o svojoj istoriji i zato treba kulturu sjećanja sačuvati i o njoj pričati.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je izložba upriličena u okviru manifestacije „Dana Istočnog Sarajeva“ i obilježavanja Dana grada i krsne slave – Svetog Petra Dabrobosanskog.

„To je jedna izložba fotografija o 30 godina stvaranja Republike Srpske, o sjećanjima, stradanju i slobodi srpskog naroda za taj period. Veoma je bitno da gradimo kulturu sjećanja i grad Istočno Sarajevo upravo zbog toga i sve veće pojave falsifikovanja same istorije ima potrebu da na tome radi aktivno“, istakao je Koroman.

On je dodao da će u sklopu grada raditi pet spomen-obilježja i Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata kako bi sve informacije ostale mlađim naraštajima da se edukuju o istinim stvarima.

„Svjedoci smo da je istina poslije rata najviše napadnuta, a sada to vidimo i kroz dokumentarni film `Sarajevo safari` koji falsifikuje istorijske činjenice, a to najdublje pogađa stanovnike Istočnog Sarajeva“, rekao je Koroman.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Paštaru što je upriličio izložbu i što je na 60 panoa prikazao priče iz rata, a obradovala ga je, kako je rekao, i Paštarova težnja da fotografije obiđu Republiku Srpsku.

„Važno je zbog mladih ali i nas da obnovimo sjećanje. Paštar je sklopio jedan kompletan ciklus i dočarao sve što se dešavalo tokom rata od 1992-1995. godine. Ima dosta detalja o stradanjima civila i detalja koje govore koliko je propratio narod grada Istočnog Sarajeva, Sarajevsko-romanijske regije“, rekao je Jugović.

Izložba će sutra biti otvorena i na Sokocu u Parohijskom domu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare