Paša donosi med

0

Pčelari podno Romanije i Jahorine ovih dana imaju pune ruke posla, a poslije podužeg iščekivanja počela je i pčelinja paša, u narodu poznatija pod nazivom medenje šume.
Vlasnici košnica optimisti su i očekuju da će medenje i potrajati, te na kraju kao rezultat donijeti i pune medne nastavke, što bi bila i najbolja nagrada paljanskim pčelarima, koji su se ovog proljeća suočili i s prilično nepovoljnim vremenskim prilikama.

Sekretar Udruženja pčelara na području opštine Pale, Momčilo Ćosović, kaže da su radovi na pčelinjacima u punom jeku, te da se na sve načine nastoje prevazići poteškoće.

– Najveći problem u ovom trenutku predstavlja rojenje, koje je nastalo kao posljedica loših vremenskih prilika. Naime, burni proljećni razvoj prekinut je naglim zahlađenjem i dužim kišnim periodom neposredno pred početak livadske paše i to će, sasvim je izvjesno, smanjiti i prinose meda – ocjenjuje Ćosović, najavljujući da će ovdašnji pčelari povećanjem broja društava pokušati da nadoknade gubitak već u idućoj pašnoj sezoni.

Takav epilog bio bi više nego poželjan i za pčelare i za kupce meda, jer ovdašnji šumski i livadski med još odranije i te kako je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, zbog čega je i veoma tražen na tržištu.

Ćosović ističe da uporedo s aktivnostima u pčelinjacima, Udruženje pčelara Pale, koje inače okuplja pedesetak članova, izrađuje i katastar pčelinjaka na području opštine, sa ciljem da na jednom mjestu objedini sve podatke koji su potrebni da bi se preciznije planirale i pratile brojne aktivnosti.

– Program izrade katastra pčelinjaka podržala je i Razvojna agencija Istočnog Sarajeva s 3.600 KM, a njim je predviđeno da se, prije svega, ispuni zakonska obaveza, te da naše udruženje i opštinsko Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti dobiju podatke o broju i rasporedu pčelinjih društava – rekao je Ćosović.

Na kraju ocjenjuje da će formiranje ovakve baze podataka, zajedno s mogućnošću lociranja pčelinjaka na digitalnoj karti, doprinijeti lakšem kreiranju i provođenju projekata u ovoj oblasti.

(www.palelive.com / Fokus / Srđan Šekara)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare