Partijarh Irinej danas stiže u Sarajevo

0

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas stiže u četvorodnevnu arhipastirsku posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj SPC u Sarajevu u okviru koje će prisustvovati i velikom međunarodnom skupu „Svjetski susret za mir“.

Svečani doček Njegove svetosti biće upriličen u porti Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu u 14.00 časova, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Patrijarh Irinej sutra će u Sabornom hramu služiti svetu arhijerejsku liturgiju,uz sasluženje predstavnika visokih delegacija Vaseljenske, Aleksandrijske i Ruske Patrijaršije, episkopa Srpske pravoslavne crkve i ostalih pomjesnih pravoslavnih crkava.

U okviru arhipastirske posjete, patrijarh Irinej učestvovaće i u radu Međunarodne konferencije za mir „Naša je budućnost živjeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu“, u organizaciji zajednice „Svetog Egidija“ iz Italije koja se održava u Sarajevu od 9. do 11. septembra, uz učešće više od četiri hiljade predstavnika crkava i vjerskih zajednica.

Ranije je najavljeno da će patrijarh Irinej u ponedjeljak, 10. septembra, govoriti na panelu o temi „Ljubav prema siromašnima – put prema ekumenizmu“, a u utorak, 11. septembra, prisustvovati zatvaranju skupa.

Na ovom internacionalnom susretu, koji je ocijenjen kao najveći religijski i politički događaj u BiH od posljednjeg rata do danas, u organizaciji zajednice „Svetog Eđidija“ iz Rima, očekuje se učešće i velikodostojnika ostalih pravoslavnih crkava u svijetu i drugih velikih svjetskih religija, te političkih i javnih ličnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare