Parastosom obilježen dan boraca

0

Služenjem parastosa za borce poginule u proteklom ratu u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na Centralnom spomen-obilježju, Boračka organizacija opštine Pale juče je obilježila Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su na spomen-obilježje položili predstavnici Boračke organizacije, grada Istočnog Sarajeva, opštine Pale, Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Crvenog krsta Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je 15. februar značajan dan za boračku populaciju i prilika da se na Sretenje prisjeti više od 20.000 boraca koji su ugradili svoj život u stvaranje Srpske, oko 38.000 ratnih vojnih invalida i velikog broj demobilisanih boraca.

“Boračka organizacija zbog svoje istorijske uloge u odbrani naroda i stavaranja Republike Srpske, treba da ima dominantniju društvenu ulogu kako bi bitnije kreirala društvena pitanja”, rekao je Parađina.

On je istakao da status članstva ove organizacije nije zadovoljavajući, prije svega u oblasti zapošljavanja.

“Na području opštine Pale 73 djece poginulih boraca, kao i 663 demobilisanih boraca je nezaposleno”, rekao je Parađina i dodao da je zahvaljujući Boračkoj organizaciji do sada zaposleno 28 djece poginulih boraca.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je opština, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, do sada uspjela da redovno servisira poslovanje boračke organizacije i obezbjedi sredstava za dopunska prava.

“Mjesečno izdvajamo 5.000 KM za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce. To, naravno, nije dovoljno, ali nastojaćemo da u narednim godinama više pomognemo”, dodao je Kovačević.

On je naveo da ove godine neće biti zapošljavanja, ali da će opština nastojati da pomogne boračkim kategorijama na drugi način, poput subvencija koje se daju privatnom sektoru.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments