Parastos za više od 6.000 Srba ubijenih 1942. godine

0

VIŠEGRAD – U spomen-kapeli u Starom Brodu kod Višegrada danas je služen parastos za više od 6.000 Srba koje su u proljeće 1942. godine ubile ustaše, pripadnici Crne legije Jure Francetića.

Jerej Dragan Vukotić rekao je da su na današnji dan prije 73 godine u kanjon Drine počele pristizati prve izbjeglice sa sarajevsko-romanijske regije, koje su tražile spas u Srbiji, bježeći od ustaša.

„Tih dana počeli su da se dešavaju pokolji koji su trajali sve do 2. maja, dok NJemačka komanda nije uvidjela da je riječ o jednom strašnom zločinu. Oni su zgroženi zvjerstvima ustaša naredbom Francetiću prekinuli pokolje i spasili oko 3.000 ljudi od smrti“, naveo je Vukotić.

On napominje da je vrijeme da Srbi počnu da uče pravu istoriju, a ne onu koju su ih učili komunisti gdje su imali lažne heroje i lažne bitke.

„Heroji su djevojke koje su skakale u Drinu i majke koje su sa svojim djetetom skočile u Drinu. Oni su pravi, istinski heroji, koji zaslužuju pažnju srpskog naroda i nas potomaka koji smo preživjeli“, zaključuje Vukotić.

Prema riječima Riste Borovčanina koji je preživio strašni zločin u proljeće 1942. godine, kaže da je glavni pokolj bio negdje između 16.00 i 17.00 časova.

„Sa druge strane Drine čamcima je došla nekakva vojska u žutim odijelima. Tražili su Francetića, a kada se pojavio rekli su da se više niko ne smije ubijati“, prisjeća se Borovčanin.

On kaže da su u ovom pokolju stradali njegovi stričevi, strine, snahe, rođaci i rodice.

Ratne 1942. godine, ne želeći da dopadnu u ruke ustaša, sa stijena u Drinu zajednički je skočilo čak 320 devojaka. Najveći i najmasovniji pokolj nad Srbima ustaše su u Starom Brodu počinile na pravoslavni praznik Mladence, 22. marta 1942. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare