Parastos za 29 poginulih boraca VRS

0

VLASENICA – Na Rogosiji kod Vlasenice danas je služen parastos za 29 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su 26. septembra 1992. godine poginuli na tom uzvišenju u napadu muslimanskih snaga.
Obilježavanje 24 godine od stradanja boraca VRS na Rogosiji organizovala je Boračka organizacija opštine Vlasenica.

Pomenu kod spomenika poginulim borcima na Rogosiji prisustvovale su delegacije boračkih udruženja i opštinskih vlasti Milića i Vlasenice, Udruženja logoraša Republike Srpske, članovi porodica poginulih boraca i njihovi saboraci, a poseban pečat skupu dali su vlasenički biciklisti i planinari, koji su organizovali pohod na Rogosiju.

Parastos poginulima služio je sveštenik Vladimir Radonjić, koji je u prigodnoj besjedi, nakon bogosluženja, rekao da se ne smije zaboraviti žrtva branilaca Rogosije.

„Ponekada nismo ni svjesni koliko dugujemo, ne samo ovim ovdje ljudima, nego svima koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske. Nadam se da ćemo se ovdje okupljati i idućih godina, i ne samo mi, nego i sve buduće generacije“, rekao je Radonjić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Spomenko Stojišić rekao je, obraćajući se okupljenima da je napad na Rogosiju izveden mučki, u ranim jutarnjim časovima, te da neprijatelj nije imao milosti ni prema ranjenicima.

„Neprijatelj je kompletno opkolio linije odbrane, sa znatno nadmoćnijim snagama u odnosu na naše. Odnos snaga bio je sedam naprema jedan u korist neprijatelja. Tom prilikom je, na najmonstruozniji način, u neravnopravnoj borbi, ubijeno 29 najboljih sinova srpskog naroda“, rekao je Stojišić.

Prigodan poetski recital izveli su učenici Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare